Două fetițe care au fugit de acasă, din Vicovu de Jos, găsite în parcul central din Rădăuți



La 16.09.2017, ora 23:46, o femeie din comuna Vicovu de Jos, a sesizat prin SNUAU 112 faptul că, în jurul orei 17.00, două minore de 12 ani și, respectiv de 11 ani, ambele din aceeași localitate, au dispărut în împrejurări suspecte.
În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că în data de 16.09.2017, minora de 12 ani se afla în vizită la minora de 11 ani, cele două fiind colege de școală.
În jurul orei 17.00, în urma unor discuții contradictorii avute cu mama sa, minora de 12 ani a plecat în mod voluntar de la locuința de domiciliu, fiind însoțită și de colega sa.
De îndată au fost alertate toate subunităţile de poliţie în vederea dispunerii de măsuri de căutare şi identificare a minorelor. La nivelul Poliţiei Municipiului Rădăuţi şi Poliţiei Oraşului Vicovu de Sus au fost constituite echipe de căutare, peste 25 de poliţişti particiând la activităţi. În paralel, poliţiştii judiciarişti au intensificat activităţile investigative în vederea stabilirii traseului de deplasare. Poliţiştii rutieri au efectuat mai multe filtre rutiere şi au prezentat participanţilor la trafic datele minorelor in vederea identificării acestora.
S-a stabilit că cele două minore au plecat din localitatea Vicovu de Jos și s-au deplasat cu o bicicletă, până în municipiul Rădăuți.
În urma activităţilor desfăşurate, la ora 00.10, cele două minore au fost identificate, în zona Parcului Central, de patrula de siguranță publică din cadrul Poliției Municipiului Rădăuți.
La ora 00.40, cele două minore a fost predate părinţilor, reprezentantele legale ale minorelor fiind atenționate cu privire la modul de supraveghere a fiicelor lor.
Din verificările ulterioare s-a stabilit că cele două minore nu au fost victime ale vreunei infracțiuni.

Riscuri implicate de părăsirea voluntară a domiciliului sau a centrelor de ocrotire:

Deşi în marea majoritate a cazurilor nu s-au înregistrat situaţii de victimizare a copiilor care au părăsit domiciliul sau centrele de ocrotire, considerăm că există o serie de riscuri potenţiale la care se expun, atât de ordin victimal, cât şi de atragere către activităţi infracţionale:
  • expunerea la situaţii de victimizare accidentală sau intenţionată din partea unor persoane, în condiţiile unei dezvoltări insuficiente, fizice, mentale şi a controlului emoţional, care să le permită o evaluare adecvată a riscului unor comportamente. Aceşti copii se expun riscurilor de exploatare sexuală, de agresare în diverse alte moduri, de traficare, de accident etc.;
  • implicarea în diverse tipuri de infracţiuni şi afilierea la grupări infracţionale, datorită incapacităţii de reprezentare şi evaluare a consecinţelor, evenimente care le vor marca decisiv parcursul vieţii;
  • formarea unei deprinderi de a reacţiona prin fugă la orice situaţie neobişnuită sau dificilă, plecarea de acasă devenind astfel un comportament de risc obişnuit;
  • dificultăţi majore de reintegrare şcolară, ceea ce le va diminua semnificativ posibilitatea de evoluţie şcolară şi profesională şi de adaptare socială.

IPJ Suceava
Mai nouă Mai veche