Neculai Bîrsanu, trimis în judecată pentru tentativă de omor



Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Bîrsanu Neculai, cercetat în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor.

Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:

Persoana vătămată V.M.R. şi numitul B.N., nepotul inculpatului Bîrsan Neculai, sunt doi tineri de aproximativ aceeaşi vârstă, care locuiesc în comuna Mălini, la mică distanţă, şi care în decursul timpului au mai avut unele incidente violente, specifice vârstei, care însă nu s-au soldat cu consecinţe deosebite şi nici nu au impus sesizarea autorităţilor locale.
La data de 15 august 2017, în jurul orelor 18:30-19:00 cu aproximaţie, persoana vătămată V.M.R. se afla intr-un magazin mixt situat pe raza comunei Mălini, unde consuma băuturi alcoolice în compania altor prieteni. La acelaşi local a ajuns şi nepotul inculpatului Bîrsanu Neculai care, la rândul său, a început să consume băuturi alcoolice. La un moment dat persoana vătămată a început o discuţie cu numitul B.N., această discuţie degenerând în proferarea reciprocă de insulte precum şi exercitarea unor acte uşoare de violenţă. S-a reţinut din probele administrate că ambele persoane s-au lovit cu palmele şi pumnii.
Numitul B.N., nepotul inculpatului Bîrsanu Neculai, a părăsit localul nu înainte însă de a-l amenința pe V.M.R. că în cel mai scurt timp se va răzbuna şi reamintindu-i că drumul spre casă trece prin faţa locuinţei sale.
Persoana vătămată a părăsit localul cu intenţia de a se deplasa spre domiciliu – aceasta locuieşte la circa 300-500 m de local, traseul său de deplasare fiind prin dreptul casei numitului B.N., unde a ajuns după puțin timp.
Aflat la momentul respectiv la poarta casei sale, împreună cu părinţii săi, numitul B.N. s-a îndreptat spre persoana vătămată având în mâini un cuţit tip de bucătărie cu intenţia de a o lovi. Persoana vătămată a reuşit să se apere de lovitură cu mâna stângă (moment în care i-au fost provocate plăgi tăiate în palmă) după care a exercitat acte de violenţă asupra agresorului (cu pumnii) pentru a-l împiedica pe acesta să exercite alte acte violente asupra sa. S-a reţinut din probatoriul administrat că şi de această dată cele două persoane s-au lovit reciproc cu pumnii.
Un martor a reuşit să-l prindă cu mâinile din spate pe V.M.R. şi să-l imobilizeze, iar în acelaşi timp parinții numitului B.N. au reuşit să-l tempereze pe fiul lor.

În timpul desfăşurării acestui incident, inculpatul Bîrsanu Neculai, unchiul numitului B.N. se afla în dreptul porţii de acces în curtea casei sale, imobil învecinat cu locuinţa rudelor sale. Inculpatul a sesizat altercaţia dintre cei doi tineri şi a început să strige la aceştia să se liniştească.
Fără a cunoaşte cu exactitate ce s-a petrecut între cei doi tineri şi totodată fără ca vreo persoană să-i fi solicitat să intervină, inculpatul a luat hotărârea de a interveni şi de a-l lovi pe V.M.R. - cu toate că la acel moment o astfel de „intervenţie” era total nepotrivită şi vădit inoportună.
În concret, aflat la distanţa de aproximativ 2-4 metri de persoana vătămată, în timp ce aceasta era ţinută de braţe din spate de către martorul R.I., inculpatul a scos dintr-o borsetă pe care o ţinea la piept un cuţit tip briceag, s-a repezit asupra persoanei vătămate cu acest instrument ţinut deasupra capului său şi l-a lovit în zona pieptului de sus în jos. Persoana vătămată nu a reuşit să evite această lovitură (fiind imobilizat de către R.I.) însă imediat s-a desprins din mâinile prietenului său şi l-a lovit pe inculpatul Bîrsanu Neculai cu pumnii în zona feţei.
Inculpatul a continuat să-i aplice multiple lovituri cu cuţitul victimei, toate orientate de sus în jos, iar persoana vătămată - în timp ce se apăra cu braţul stâng - încerca să lovească victima cu mâna dreaptă şi totodată încerca să o dezarmeze. Eforturile sale de apărare au fost încununate de succes, în sensul că a reuşit să dezechilibreze pe agresor, a căzut peste acesta, fapt care a determinat încetarea actelor de violenţă.
La un moment dat, persona vătămată s-a ridicat şi a constatat că prezintă o leziune gravă în zona pieptului, moment în care s-a prăbuşit din nou pe sol.
La ora 19:43 acest incident a fost semnalat lucrătorilor de poliţie telefonic prin Dispeceratul 112, iar ulterior persoana vătămată V.M.R. a fost transportată la Spitalul municipal Fălticeni, iar apoi la Spitalul judeţean de urgenţe „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, unde a rămas internată până la data de 17 august 2017.
Conform concluziilor cuprinse în raportul de constatare medico-legală întocmit de medicul legist din cadrul S.M.L. Suceava, victima a prezentat plagă tăiată profundă regiunea pectorală dreapta cu secţiunea muşchilor mare şi mic pectoral ce a necesitat miorafie, plăgi tăiate scalp, regiunea frontală, lobul urechii stângi şi latero-cervicală stânga, plăgi tăiate faţa palmară degete mâna stângă şi antebraţ stâng. Aceste leziuni au necesitat în vederea vindecării un nr. de 23-24 zile de îngrijiri medicale.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

PRIM PROCUROR,
Lucian STĂNESCU 

purtător de cuvânt,
PROCUROR ŞEF SECŢIE,
Maria Cristina CIORNEI
Mai nouă Mai veche