Șcheia: Două clanuri de țigani s-au bătut cu bâte și topoare. Două persoane judecată pentru tentativă de omor, două pentru loviri



Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpaților Munga Aurel și Rostaş Amarildu Cezar pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la omor calificat și tulburarea ordinii şi liniştii publice și a inculpaților Matei Iulian Denis și Rostaş Arun Marcu pentru săvârşirea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe și tulburarea ordinii şi liniştii publice. Inculpații au fost cercetați în stare de libertate.

Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:

La data de 02 aprilie 2017 la locuinţa numitului D.A.F. din comuna Şcheia s-au deplasat mai multe persoane, membri ai familiei sale, pentru a sărbători un eveniment personal. Printre aceste persoane se afla şi inculpatul Matei Iulian Denis.

Peste drum se află imobilul în care locuieşte numita S.M., mama persoanelor vătămate S.M.S. şi S.L.R. - în ziua respectivă în curtea numitei S.M. se aflau mai mulţi membri ai familiei sale, parte din aceştia aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice.

În jurul orelor 16:30 cu aproximaţie numitul S.N. (frate al celor două victime), aflat în stare avansată de ebrietate, s-a apropiat de curtea casei numitului D.A.F. solicitându-i acestuia să-l scoată din curte pe inculpatul Matei Iulian Denis pentru a vorbi cu el în legătură cu un incident mai vechi ce s-a petrecut între cei doi. Împreună cu acesta au ieşit din curte și persoanele vătămate S.M.S. şi S.L.R. şi numitul S.C.
Numitul D.A.F. i-a solicitat numitului S.N. să se liniştească întrucât el nu va accepta ca un musafir invitat la petrecerea sa să fie bătut de alte persoane. Auzind acest lucru, S.N. i-a comunicat lui D.A.F. că nu este nici o problemă întrucât cu certitudine la finalul petrecerii inculpatul Matei Iulian Denis va pleca spre locuinţa sa şi atunci va avea ocazia să se răzbune pentru incidentul mai vechi.

Pentru a preîntâmpina un eventual conflict, la orele 17:13 persoane din familia D.A.F. au apelat Dispeceratul 112 solicitând deplasarea la faţa locului a unor lucrători de poliţie care să-i tempereze pe cei din familia S.. La scurt timp după acest apel la faţa locului s-au deplasat doi lucrători de poliţie care au constatat că nu există nici un potenţial conflict, au purtat discuţii cu persoane din familia D. şi S. şi le-au solicitat să se liniştească, iar în cazul unui eventual incident să îi contacteze în cel mai scurt timp.

Din cercetări a rezultat că inculpatul Matei Iulian Denis se afla la momentul proferării ameninţărilor în curtea casei lui D.A.F., a auzit cele spuse de S.N. la adresa sa.

La scurt timp după plecarea lucrătorilor de poliţie la locuinţa numitului D.A.F. a ajuns inculpatul Munga Aurel, acestuia i s-a relatat despre amenințările persoanelor din familia S. şi totodată i s-a solicitat sprijinul. După aceste discuţii, în jurul orelor 19:00 cu aproximaţie, la locuinţa numitului D.A.F. a ajuns inculpatul Rostaş Amarildu Cezar.

Imediat după sosirea acestuia în curtea casei lui D.A.F. s-a luat hotărârea ca persoanele din familia S. care l-au ameninţat pe inculpatul Matei Iulian Denis să fie agresate pentru a nu le da ocazia lor să-l lovească primii pe Matei Iulian Denis.

În acest sens, inculpații Rostaş Amarildu Cezar (înarmat cu un topor), Munga Aurel (înarmat cu o bâtă), Matei Iulian Denis (înarmat cu o bâtă) şi Rostaş Arun Marcu (la rândul său înarmat cu o bâtă) au ieşit din curtea casei lui D.A.F. şi s-au deplasat spre curtea numitei S.M.. La momentul respectiv, la locuinţa acesteia se aflau mai multe femei şi copii din familie, persoana vătămată S.M.S. părăsind de puţin timp locuinţa şi deplasându-se la locuinţa sa (învecinată cu cea a mamei sale) unde s-a culcat. Văzând că persoanele care vor să intre în curtea casei sunt înarmate, persoanele din curtea numitei S.M. au început să arunce în aceştia cu pietre şi alte obiecte şi totodată au început să strige.

Pietrele aruncate asupra lor precum şi scandalul provocat de respectivele persoane i-au determinat pe cei patru agresori să se îndepărteze de casa numitei S.M., deplasându-se în continuare spre casa persoanei vătămate S.M.S..

Strigătele şi ţipetele persoanelor din familia S. l-au trezit pe S.M.S., acesta a ieşit din locuinţă şi s-a îndreptat spre poarta de la drum, moment în care inculpații Rostaş Amarildu Cezar şi Munga Aurel au ajuns chiar în dreptul casei sale. Cei doi l-au lovit penumitul S.M.S. cu putere în zona cranio-cerebrală. Prima persoană care l-a lovit a fost inculpatul Rostaş Amarildu Cezar, lovitura aplicată de acesta cu toporul a dezechilibrat victima, după care şi inculpatul Munga Aurel i-a aplicat o lovitură puternică cu bâta tot în zona cranio-cerebrală. Urmare acestor lovituri, victima a căzut în stare de inconştienţă pe sol.

S.L.R. a ieşit din curtea casei mamei sale şi a observat agresiunea comisă asupra fratelui său, motiv pentru care s-a deplasat spre locul incidentului. Imediat ce a ajuns lângă victimă, inculpații Rostaş Arun Marcu şi Matei Iulian Denis s-au apropiat de el şi l-au lovit amândoi cu bâtele pe care le aveau asupra lor. S-a reţinut din cercetări că cei doi agresori au exercitat acte de violenţă de intensitate redusă faţă de această victimă.
Văzând că două persoane din familia lor sunt lovite cu corpuri contondente dure, ceilalți membri ai familiei S. (bărbaţi, femei şi copii) au început să arunce cu pietre în cei 4 agresori, fapt care i-a determinat pe aceştia să se refugieze în curtea familiei D.A.F..

Persoanele agresate în urma acestui incident au fost transportate în cursul serii la Spitalul judeţean de urgenţe „Sf. Ioan cel Nou” Suceava în vederea acordării îngrijirilor medicale necesare.

Medicul legist din cadrul S.M.L. Suceava a apreciat, în cuprinsul raportului că persoana vătămată S.M.S. a prezentat un traumatism cranio-cerebral mediu cu hematom subdural acut fronto-temporo-parietal stâng (produs prin loviri active cu corpuri contondente din poziţii diferite ale agresorilor, hematom periorbitar stâng cu hemoragie subconjunctivală ochi stâng, tumefacţia piramidei nazale, excoriaţii la nivelul antebraţului stâng; leziunile au necesitat în vederea vindecării un număr total de 70-80 zile de îngrijiri medicale.

Cu privire la persoana vătămată S.L.R., medicul legist a apreciat că aceasta a prezentat excoriaţii, echimoze, tumefacţie echimotică, hematom epicranian şi plagă contuză, care necesită în vederea vindecării un număr total de 6-7 zile de îngrijiri medicale.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

PRIM PROCUROR, purtător de cuvânt,
Lucian STĂNESCU PROCUROR ȘEF SECȚIE
Maria Cristina CIORNEI
Mai nouă Mai veche