Un sucevean de 50 de ani a primit un ficat nou. Transplanul a fost realizat la Spitalul „Sf. Spiridon” Iași



Un bărbat de 50 de ani din judeţul Suceava a primit un ficat săptămâna trecută, în urma unui transplant realizat la Spitalul „Sfântul Spiridon” Iași. După o săptămână de la intervenţia chirurgicală, pacientul are o evoluţie favorabilă. Potrivit medicilor, bărbatul mânăncă singur şi se poate deplasa.

„Evoluţia postoperatorie a pacientului este favorabilă, conform aşteptărilor“, a arătat dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonatoarea Centrului Regional de Transplant de la Spitalul „Sfântul Spiridon“. Pacientul a fost operat de o echipă condusă de chirurgul Cristian Lupaşcu în Compartimentul de Transplant Hepatic de la Spitalul „Sfântul Spiridon“. Bărbatul era cunoscut cu ciroză hepatică şi cu leziuni de hepatocarcinom şi se afla pe lista de aşteptare a centrului de transplant hepatic. Ficatul transplantat pacientului sucevean a fost prelevat joi, 14 septembrie, de la un donator în vârstă de 45 de ani, din judeţul Vaslui.

O echipă mixtă de medici din Iaşi, Bucureşti şi Munchen au prelevat ficatul, rinichii, corneea şi plămânii bărbatului. Ficatul, corneea şi un rinichi au rămas pentru transplantare în centrele de specialitate din spitalele ieşene. Al doilea rinichi a fost preluat de echipa bucureşteană pentru transplantarea la un pacient aflat în evidenţa unui spital din Capitală, iar plămânii au fost preluaţi de medicii germani pentru transplantarea lor într-o clinică din Munchen.

Mai nouă Mai veche