VIDEO Patru indivizi au furat tricolorul arborat pe clădirea Centrului Cultural Român din Cernăuți

Patru tineri care în prealabil și-au făcut curaj cu o sticlă de vodcă au furat, la 16 decembrie 2017, tricolorul și drapelul Uniunii Europene de pe edificiul Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți.

Furtul a fost suprins de camerele de supraveghere montate pe fațada clădirii. 



Președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți Vasile Tărâțeanu, ținta mai multor atacuri ale extremiștilor ucraineni, a precizat că va mai face o sesizare către Înaltul Comisar pentru Minorități Naționale legat de acest caz. El a precizat că astfel de incidente nefericite își au explicația și prin lipsa unor luări de atitudine a autorităților ucrainene, așa cum s-a întâmplat recent în cazurile pichetării Centrului Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți de către forțele extremiste ucrainene din 27 septembrie și 1 decembrie 2017, fără ca autoritățile să fi avut vreo reacție.

Președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, Vasile Tărâțeanu, membru de onoare al Academiei Române, s-a adresat în mod oficial către Înaltul Comisar OSCE pentru Minorități Naționale, Lamberto Zannier, pentru a interveni pe lângă autoritățile centrale și locale ucrainene, astfel încât să fie oprite atacurile și amenințările, atât la adresa lui, cât și la adresa comunității românești din Ucraina.

În apel se menționează că „de la atacuri mediatice permanente din partea forțelor extremiste ucrainene, dar și din partea autorităților, s-a trecut la insinuări, falsuri și chiar la amenințări fizice directe”. În data de 1 decembrie, de Ziua Națională a României, un grup de 40 de extremiști din formațiunea paramilitară „Corpul național” au intrat cu forța în incinta Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, „vociferând amenințări directe la adresa mea, în calitatede președinte al Centrului Cultural Român. În timpul pichetării (bănuiesc, neautorizate) a Centrului nostru, am fost amenințat cu violența fizică și cu escortarea forțată în România. Mi s-a atras atenția că toate acesta se vor întâmpla dacă voi mai îndrăzni să mă implic în organizarea vreunui protest față de noua lege a educației sau altor acțiuni în apărarea comunității”, se spune în apelul citat de agenția BucPress.
Mai nouă Mai veche