Moțiune în Parlament pentru demiterea ministrului Educației, Valentin Popa: „Educaţi România, nu o pesedizaţi!”

PNL a depus miercuri, în Camera Deputaţilor, o moţiune simplă împotriva ministrului Educaţiei, Valentin Popa, prin care i se reproşează, printre altele, întârzierile la plata salariilor şi lipsa banilor, situaţie care poate duce la demisii, comasări şi închideri de şcoli.



„De două luni de zile, salariile profesorilor întârzie la plată. Ştiţi foarte bine din ce cauză s-a întâmplat acest lucru: aţi descentralizat sistemul plăţii prin mai multă centralizare; acum nu se mai dau banii prin autorităţile locale, ci direct prin Minister. În luna ianuarie, profesorii au aşteptat salariile în data de 5 şi au venit după ziua de 15, iar luna aceasta, din cauza încurcăturilor fiscale şi a blocării programului contabil, EduSal, lefurile au fost procesate după data de 15. Sunt categorii de profesori care vor aştepta banii şi două săptămâni. Aţi umilit profesorii fără jenă. Le-aţi arătat <<cine este jupânul>>! Bravo, PSD!”, se arată în textul moţiunii iniţiată de liberali.

De asemenea, liberalii susţin că PSD ţine învăţământul în sărăcie, iar alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie reprezintă „o pură utopie”.

„Să nu uităm că PSD ţine învăţământul în sărăcie, permanent subfinanţat şi fără resurse suficiente, pentru că angajamentul ca şcoala să primească 6% din PIB a fost o pură utopie. Tot ce a adus PSD în sistem au fost decizii care s-au dovedit greşite şi profund dăunătoare şcolii ca întreg. Iată câteva exemple care au marcat ultimii 28 de ani: concursurile pentru ocuparea posturilor de directori şi inspectori şcolari au fost viciate şi politizate; Bacalaureatul a fost forma de evaluare care s-a schimbat cel mai des, în funcţie de interesele politice ale PSD; au fost desfiinţate şcolile profesionale; manualele şcolare au lipsit de pe băncile elevilor exclusiv din neglijenţa miniştrilor; iar diplomele absolvenţilor de orice formă de învăţământ au devenit din ce în ce mai golite de conţinut”, mai spune textul.

PNL susţine şi că “un manual unic, tipărit la o editură unică, ar însemna o traiectorie unică a elevilor, o uniformizare şi îngrădire a posibilităţilor de dezvoltare a copiilor în funcţie de nevoile, înclinaţiile şi aspiraţiile acestora".

"Trebuie să păstrăm dreptul profesorilor de a alege manualul şi modul de predare. Profesorul trebuie să devină cel mai important în actul de predare, nu manualul. Concurenţa dintre edituri şi autori stimulează, în mod cert, calitatea manualelor şi apariţia de noi produse competitive. România trebuie să recupereze decalajele educaţionale faţă de celelalte ţări europene, iar soluţia unei edituri şi a unui manual unic, nu poate decât să fie una de avarie pentru ţări cu un regim totalitar sau ţări cu grave probleme economice sau conflicte armate. România nu este nici în război şi nici în criză economică. Singurul război este cel declarat de PSD mediului de afaceri, băncilor, companiilor străine şi liberei iniţiative. Or, ceea ce au făcut cu legea manualului unic şi a editurii unice este un monopol. Monopolul este antidemocratic şi anti-progres”, afirmă liberalii.
Mai nouă Mai veche