Un prestigios autor belgian la Universitatea „Ștefan cel Mare”: Paul Emond

Miercuri 14 martie 2018, ora 12, în sala „Dimitrie Leonida” (corp D) a Universității „Ștefan cel Mare” va avea loc conferința Du roman au théâtre susținută de scriitorul Paul Emond în cadrul tradiționalei manifestări a Zilelor Francofoniei. În aceeași zi, la ora 18, Biroul Francez va găzdui conferința Parcours d’un écrivain, a prestigiosului invitat.

Membru al reputatei Académie royale de langue et de littérature françaises de Belgique, Paul Emond este unul dintre cei mai emblematici autori contemporani belgieni. Romancier, autor dramatic, eseist, acesta a urmat studii de litere la Universitatea catolică din Louvain. La aceeași universitate a susținut doctoratul în literatură, cu o teză despre autorul francez Jean Cayrol. În anii '70 a fost lector de limba franceză în Cehoslovacia, unde a fost puternic marcat de viața culturală - și în special teatrală - din Praga. Aici descoperă și citește cu mult interes opera unor autori cu care are afinități profunde: Kundera, Kafka, Hrabal sau Karel Čapek.

Tot în această perioadă Paul Emond începe redactarea primului sau roman, La danse du fumiste, care apare în 1979, fiind distins cu Prix triennal de la communauté française de Belgique. Vor urma alte romane și ficțiuni narative, precum : Plein la vue ; Paysage avec homme nu dans la neige ; Tête à tête ; La visite du plénipotentiaire culturel à la basilique des collines ; L'homme aux lunettes blanches et autres récits ; Les vingt-quatre victoires d'étape du peintre Belgritte ; Les aventures de Mordicus. O altă importantă direcție din creația autorului francofon belgian începe în 1986, când – la sugestia lui Philippe Sireuil, director al teatrului Varia – scrie prima lui piesă, Les pupilles du tigre. În anii următori, Paul Emond va publica peste douăzeci de piese originale sau adaptări dramatice, multe dintre ele prezentate pe diverse scene ale lumii, în limba franceză sau în traducere : Inaccessibles amours ; Malaga ; Caprices d’images ; À l’ombre du vent ; Il y a des anges qui dansent sur le lac ; Tristan et Yseut ; Nous sommes tous des K. ; L’écume des jours. Ca eseist, Paul Emond abordează o tematică vastă, reflectând asupra artei în contextul contemporan, asupra condiției scriitorului și a creației în general : La Mort dans le miroir ; Le théâtre et le froid ; Lettre à l’acteur au pied de nez ; Une forme du bonheur.

Distins cu premiul Herman Closson acordat de prestigioasa Société des auteurs et compositeurs dramatiques pentru totalitatea operei sale dramatice, Paul Emond continuă cu același entuziasm activitatea care l-a consacrat: colaborarea cu diverse companii teatrale ; creația literară constantă ; conferințe în spații academice și culturale din vastul univers francofon.

După cum menționează Prof. dr. Elena-Brândușa Steiciuc, responsabilul acestui proiect susținut de Délégation Wallonie-Bruxelles și de Centrul de Reușită Universitară, această primă vizită a scriitorului Paul Emond la Universitatea „Ștefan cel Mare” și la Biroul Francez le va oferi tuturor francofonilor și francofililor suceveni prilejul de a cunoaște una dintre cele mai interesante personalități ale culturii belgiene și europene contemporane, de a reînnoda dialogul cu fenomenul multiform al literaturii francophone.

Mai nouă Mai veche