FOTO Bombe din Primul Război Mondial, găsite de un bărbat care săpa o fosă septică în Găinești, comuna Slatina



Duminică, 30 aprilie 2018, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava a intervenit pentru asanarea unor elemente de muniţie, descoperite în gospodăria unui cetăţean din satul Găinești, comuna Slatina.

Echipajul s-a deplasat la faţa locului, unde proprietarul, în timp ce efectua săpături pentru amenajarea unei fose septice, a descoperit mai multe obiecte asemănătoare elementelor de muniție. Bărbatul a anunţat imediat evenimentul la numărul unic de urgență 112.

După cercetarea şi detectarea zonei, pirotehniștii au identificat 8 bombe explozive de aruncător calibrul 60 mm, un proiectil exploziv calibrul 85 mm, o grenadă defensivă de mână și un ampenaj de bombă explozivă de aruncător calibrul 120 mm, toate munițiile provenind din Primul Război Mondial, proiectilul și grenada fiind în stare perfectă de funcționare.

După încheierea misiunii, pirotehnicienii au instruit pe proprietar privind măsurile de siguranţă şi modul de comportare în astfel de situaţii.

Munițiile asanate au fost transportate şi depozitate provizoriu, până la distrugerea controlată într-un poligon autorizat.

Misiunea s-a desfăşurat cu profesionalism, fără să fie puse în pericol vieţi omeneşti sau bunuri materiale.



Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava revine cu un apel către populaţie, privind modul de comportare în situaţiile descoperirii unor elemente de muniţie.

Astfel, sunt interzise:

  • atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte; 
  • lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă; 
  • demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente; 
  • joaca copiilor cu diferite elemente de muniţie; 
  • ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau în locuinţe. 

Populaţia trebuie să cunoască faptul că în zonele în care există sau se presupune existenţa unor muniţii neexplodate este interzis:

  • accesul persoanelor şi în special al copiilor; 
  • executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice; 
  • executarea unor lucrări funciare; 
  • circulaţia vehiculelor, oamenilor sau animalelor. 

Se vor anunţa imediat autorităţile locale sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă prin numarul unic de urgenţă 112, la descoperirea sau luarea la cunoştinţă despre existenţa muniţiei neexplodate.
Indiferent de starea fizică sau de vechimea elementului de muniţie, pericolul ca acesta să fie activ şi să producă explozie este maxim. Prin urmare, orice operaţiune asupra muniţiei neexplodate trebuie să fie executată numai de către personal specializat, cu respectarea strictă a procedurilor de securitate.

Mai nouă Mai veche