Patru vieți salvate de organe recoltate la Suceava de la un tânăr aflat în moarte cerebrală după un accident rutier


Patru vieți au fost salvate de un tânăr de 17 ani din Drăgoiești. Băiatul a fost grav rănit într-un accident rutier și se afla în moarte cerebrală la Spitalul Județean. Familia și-a dat acordul pentru ca organele să-i fie recoltate. Rinichii, ficatul și inima au ajuns la pacienți aflați în spitale din Iași, București și Târgu Mureș.

Prima recoltare de organe din Moldova a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Spitalul Județean din Suceava. Intervenția a fost una complexă și de durată. Operația a început la miezul nopții și a durat până dimineață.

Pacientul a fost pregătit pentru operație în secția ATI a Spitalului Județean, sub coordonarea medicilor Dorin Stănescu și Lavinea Mirela Ștreangă.

La Suceava au ajuns echipe de medici de la Iași, București și Târgu Mureș care au recoltat organele sănătoase de la tânăr și le-au transportat ulterior cu elicopterul către cele trei centre universitare.

Unul dintre rinichi a ajuns la o femeie din Suceava, operația de transplant fiind realizată la Iași. Tot la Iași ficatul băiatului a salvat un bărbat din Botoșani. Inima a ajuns la un bolnav internat la Târgu Mureș și celălalt rinichi la un pacient din București.

Recoltarea a fost posibilă după ce familia a fost de acord să doneze organele băiatului de 17 ani aflat în moarte cerebrală. Tânărul din Drăgoiești a fost victima unui accident rutier, luni, 23 aprilie. Băiatul era pasager într-o mașină care s-a izbit violent într-un cap de pod după ce șoferul a adormit la volan. A ajuns la spitalul județean în comă de gradul patru și timp de o săptămână a fost ținut în viață doar de aparate.

Am ales să protejăm identitatea tânărului donator pentru că aceasta a fost solicitarea familiei la momentul în care și-a dat acordul pentru recoltarea organelor.
Mai nouă Mai veche