A fost actualizat „Planul de prevenire și combatere a pestei porcine africane în județul Suceava”

Ședinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor Suceava s-a desfășurat joi, începând cu ora 10, în Sala “Bucovina” din Palatul Administrativ, în cadrul ei fiind aprobat “Planul de prevenire și combatere a pestei porcine africane în județul Suceava reactualizat”.




Șeful Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, medicul veterinar Dan Corneanu, a prezentat “stadiul actual al evoluției și răspândirii pestei porcine africane și vulnerabilitatea județului Suceava”, legislația națională privind pesta porcină africană și Planul de prevenire și combatere a pestei porcine africane în județul Suceava-reactualizat, care a fost aprobat în unanimitate.

În contextual evoluției unor focare de pestă porcină, 23 de state au restricționat României exportul de carne de porc și produse din carne de porc. Județul Suceava se numără printre județele de graniță considerate cu risc de apariție a bolii, de aceea, în cadrul ședinței s-a accentuat asupra intensificării controalelor în târgurile de animale, unde a fost interzisă comercializarea porcinelor, încă din 2017, măsură fiind reactualizată în planul aprobat astăzi. În acest sens, se vor constitui echipe mixte formate din reprezentanți ai DSVSA, Poliția de Frontieră, IPJ, Jandarmi, și autorități locale și se va stabili un calendar potrivit căruia se vor face verificări în târguri de animale din județul Suceava, mai ales în cel de la Vicovu de Sus, localitate aflată aproape de granița cu Ucraina.



Potrivit raportului DSVSA Suceava, în perioada 10-20 iunie 2018, în România - județul Tulcea - au fost confirmate și notificate 131 de focare de pestă porcină africană, apărute în gospodării ale populației din mai multe localități ale județului Tulcea, inclusiv în orașul Tulcea, zona Zagău, iar situația nu este staționară. În ce privește situația epidemiologică a țărilor aflate la granița cu România, în luna iunie 2018, în Ungaria s-au semnalat 13 cazuri de pestă porcină africană la mistreți, în regiunile infectate Heves și Syabolcs-Syatmar-Bereg, în total, în 2018, fiind 21 cazuri PPA la mistreț.

În Republica Moldova, s-a semnalat un caz de PPA la porcii domestici, la 1,5 km de sat Mereni, raionul Anenii Noi.

În Ucraina, în iunie s-au semnalat 1 caz PPA la mistreț – regiunea Volyn și 4 focare PPA la porcii domestici în regiunile Donets’K, Zaporizhzhya, Ternopil și Poltava, în total, de la începutul anului fiind 28 de cazuri PPA la mistreți și 36 focare PPA la porci domestici.

Biroul de presă al Instituției Prefectului-Județul Suceava



Mai nouă Mai veche