Peste 150 de amenzi aplicate de polițiști în piețe, târguri și oboare

În perioada 27.06 – 30.09.2018, la nivelul IPJ Suceava se vor desfăşura, în baza planului de măsuri implementat la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române, acţiuni pentru prevenirea şi combaterea activităţilor ilegale comise în pieţe, târguri, oboare, piețe agroalimentare, precum și în zona adiacentă acestora.

Acţiunile se desfăşoară în sistem integrat, alături de poliţişti fiind cooptaţi şi reprezentanţi din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare.

Acţiunile au ca scop:
  • identificarea şi tragerea la răspundere a persoanelor care comercializează ilegal produse agroalimentare de origine animală provenite din importuri și achiziții intracomunitare sau fără documente de provenienţă;
  • verificarea legalităţii documentelor de provenienţă a produselor comercializate;
  • verificarea legalităţii emiterii certificatelor de producător;
  • verificarea modului de respectare a legislaţiei privind sacrificarea şi comercializarea animalelor;
  • verificarea legalităţii operaţiunilor derulate de societăţile comerciale care desfăşoară activităţi de valorificare a cărnii şi subproduselor din carne privind respectarea legislaţiei sanitar-veterinare;
  • sancţionarea conducătorilor de vehicule care nu respectă regulile privind oprirea şi staţionarea;
  • legalitatea înmatriculării şi funcţionării societăţilor comerciale la sediul social şi punctele de lucru;
  • existenţa autorizaţiilor/avizelor necesare desfăşurării acestor activităţi (comercializare/ depozitare etc.);
  • concordanţa între stocurile scriptice şi cele faptice de mărfuri aflate în gestiunea societăţilor comerciale verificate;
  • utilizarea frauduloasă a avizelor de însoţire a mărfurilor care sunt emise de către agenţii economici din centrele en-gros către diferiţi clienţi cu care se află în complicitate.
În baza Planului de Acţiune, în perioada 28.06 - 03.07.2018, peste 200 de poliţişti ai IPJ Suceava din cadrul structurilor de ordine publică, poliție rutieră, investigarea criminalității economico-financiare, investigații criminale, precum şi poliţişti din cadrul Serviciului de Poliţie Transporturi Suceava au acţionat la nivelul judeţului Suceava pentru prevenirea şi combaterea activităţilor ilegale comise în pieţe, târguri, oboare, piețe agroalimentare, precum și în zona adiacentă acestora.

Au fost desfăşurate 13 acţiuni, fiind verificate 39 de societăţi comerciale şi 117 persoane fizice.

În cadrul acţiunilor au fost constatate 6 infracţiuni şi au fost aplicate 151 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 60.600 lei. De asemenea, au fost confiscate bunuri şi mărfuri.

Au fost reţinute 9 permise de conducere şi a fost retras un certificat de înmatriculare.

La 28.06.2018, în jurul orei 22.40, în timp ce acționa la intersecția DN 17, cu DC Miclăușa, din comuna Vama, o patrulă din cadrul Secției 14 Poliție Rurală Vama, a oprit pentru control autoutilitara condusă de un bărbat de 41 de ani din municipiul C-lung Moldovenesc care transporta ciuperci.
Întrucât bărbatul nu a prezentat avizul de însoțire pentru marfa transportată, polițiștii au solicitat sprijinul organelor de specialitate care au procedat la inventarierea, cântărirea și clasificarea pe specie și calitate a produselor, rezultând cantitatea de 398 kg de ciuperci din specia hrib, de calitate inferioară, în valoare de 1.194 lei.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional conform Legii nr.12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite, republicată, iar cantitatea de 398 kg de ciuperci a fost confiscată și predată unei societăți comerciale de profil, în vederea respectării normelor legale incidente.

Astfel de acţiuni vor continua şi în perioada următoare, siguranţa consumatorilor şi legalitatea actelor de comerţ fiind priorităţi ale poliţiştilor.
Mai nouă Mai veche