Atenție! Hoții dau iama în casele în construcție sau nelocuite! Val de furturi după concediile de vară ale românilor plecați la muncă în străinătate


În ultimele săptămâni, în special după ce persoanele care lucrează în străinătate și au fost prezente pe perioada de vară în țară s-au reîntors la locurile de muncă din Europa de Vest, poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la mai multe furturi din case nelocuite sau aflate în construcţie.

În multe din aceste case, proprietarii au adus lucruri de valoare din stăinătate sau au instalat centrale termice Deşi în mod repetat poliţiştii au atras atenţia cu privire la modul de asigurare a caselor în construcţie, se constată că, în continuare cetăţenii depozitează materiale de construcţii în spaţii care nu sunt închise sau măcar îngrădite. De asemenea, în casele nelocuite aflate în diverse faze de construcţie (fără geamuri, uşi, sisteme de închidere) sunt deja depozitate bunuri casnice şi scule care, în mod inevitabil atrag atenţia hoţilor şi îi expun pe proprietari infracţiunilor de furt.

Astfel, la data de 16.09.2018, ora 08:28, poliția a fost sesizată cu privire la faptul că din locuința unui bărbat de 46 ani, din com. Dornești a avut loc un furt.
Din primele verificări efectuate a rezultat că proprietarul, împreună cu soția sa dețin o casă de locuit, situată în com. Dornești, imobil care în prezent este nelocuit, deoarece proprietarul împreună cu familia, sunt plecați la muncă în Italia, din data de 04.09.2018, lăsând imobilul în grija cumnatului său.
În dimineața de 16.09.2018, cumnatul a constatat faptul că lipsește geamul de la baia locuinței, iar pe peretele de sub geam erau mai multe urme de noroi. În momentul în care a verificat interiorul imobilului, a constatat că erau mai multe bunuri răvășite, realizând faptul că locuința a fost spartă, deși în seara precedentă a verificat imobilul, fără a constata existența vreunor nereguli.
Din cercetări a rezultat că în noaptea de 15/16.09.2018, autori necunoscuți, au pătruns prin efracția și escaladarea geamului tip termopan de la baia locuinței persoanei vătămate, lăsat întredeschis pentru aerisire, iar din interior au sustras două televizoare și mai multe scule electrice, prejudiciul fiind estimat la suma de 7.500 lei.

De asemenea, tot la 16.09.2018, 08:46, o femeie din com. Satu Mare, a sesizat prin SNUAU 112 faptul că locuința fratelui său, de 34 ani, din aceeași localitate, a fost spartă.
Din primele verificări a rezultat că bărbatul de 34 de ani, împreună cu soția sa dețin o casă de locuit, situată în Com. Satu Mare, imobil care în prezent este nelocuit, deoarece proprietarul împreună cu familia, sunt plecați la muncă în Marea Britanie, lăsând imobilul în grija rudelor.
În dimineața de 16.09.2018, sora persoanei vătămate, a constatat că unul dintre geamurile locuinței era deschis și prezenta urme de forțare, apoi a observat că bunurile din locuință erau răvășite. Din imobil au fost sustrase mai multe bunuri , valoarea prejudiciului este de circa 2.000 lei.
În ambele cauze se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de „furt calificat”.

Întrucât identificarea autorilor unor astfel de furturi este adesea dificilă, având în vedere şi faptul că ele sunt descoperite la o perioadă mare de timp după producere, poliţiştii recomandă persoanelor care deţin imobile nelocuite, ca pentru siguranţa bunurilor lor, să ţină cont de următoarele sfaturi:

  • nu ţineţi bunuri de valoare într-un imobil pe care îl folosiţi rar şi pentru perioade scurte de timp;
  • instalaţi-vă un sistem de supraveghere video a proprietăţii şi montaţi pe poartă sau gard o plăcuţă  de avertizare a potenţialilor intruşi, cu privire la acest aspect;
  • asiguraţi-vă că gardul împrejmuitor al proprietăţii este suficient de înalt şi greu de escaladat;
  • dotaţi cu încuietori nu doar uşile şi porţile locuinţei, ci şi pe cele ale anexelor gospodăreşti;
  • aveţi în vedere faptul că un câine, care să nu fie legat de un punct fix, poate descuraja hoţii sau îi poate alerta pe vecini în situaţia în care persoane străine au pătrunsîn curte;
  • înlocuiţi rapid orice încuietoare devenită nefuncţională sau a cărei cheie aţi pierdut-o;
  • apelaţi la o persoană de încredere, de preferat din vecinătate, care să vă supravegheze proprietatea şi să vă anunţe dacă observă modificări suspecte sau persoane care nu-şi pot justifica prezenţa în zonă;
  • nu lăsaţi la vedere, în curte, obiecte care ar putea atrage atenţia infractorilor;
  • dacă deţineţi un apartament la bloc, în care locuiţi doar periodic, rugaţi o persoană din familie sau un vecin să vă ridice periodic corespondenţa şi să verifice starea locuinţei.
Mai nouă Mai veche