Zilele Culturii Polone și Sărbătoarea Roadelor, în perioada 14-16 septembrie 2018

Uniunea Polonezilor din România organizează la Suceava pentru a 20-a oară Zilele Culturii Polone sub deviza „Mai aproape unii de alţii”, în cadrul cărora va avea loc simpozionul internațional dedicat relaţiilor istorice şi culturale polono-române, precum şi aspectelor lor contemporane.

Simpozionul de anul acesta intitulat „Despre relațiile polono-române de-a lungul timpului în anul Centenarului Independenței Poloniei și Marii Uniri a României” se va desfășura în zilele de 14-15 septembrie 2018, în trei secțiuni: „În lumea istoriei”, „În lumea culturii” și „În lumea problematicii minorităților naționale”.

În cadrul Zilelor Culturii Polone, pe lângă simpozion, organizatorii au pregătit și alte manifestări, printre altele, o secțiune dedicată Centenarului Independenței Poloniei și Marii Uniri a României, prezentarea de noi cărți dedicate relațiilor polono-române, concertul unui ansamblu folcloric din Polonia, o expoziție legată de Centenarul în Polonia și România, iar ziua de 16 septembrie va fi petrecută în comunitatea poloneză din Soloneţu Nou, în timpul Sărbătorii Roadelor.



Zilele Culturii Polone se vor desfășura după următorul program:

Vineri, 14.09

  • 09:30 - Deschiderea Zilelor Culturii Polone și a simpozionului intitulat
  • „Despre relațiile polono-române de-a lungul timpului în anul Centenarului Independenței Poloniei și Marii Uniri a României” și a expoziției „Polonezele și româncele care schimbat lumea” și „ROmania” la muzeul de istorie.

Sâmbătă, 15.09

  • 09:00-15:00 - Dezbateri în secțiuni
  • 13.30–15:00 - Moment polonez susținut pe esplanada casei de cultură Suceava - Orchestra tinerilor suflători din Skawa – Polonia. (in caz că plouă se anulează)
  • 17:00-19:00 - Concluziile simpozionului și lansare de cărți

Duminică, 16.09

  • 11:00 - Sărbătoarea Roadelor la Solonețu Nou
  • Liturghie solemnă, prezentarea roadelor și a produselor regionale, Spectacol folcloric al ansamblurilor „Sołonczanka” din Solonețu Nou, Kapela „Pieczarki” din Mało Polska - Polonia și Orchiestra tinerilor suflători din Skawa – Polonia.
Mai nouă Mai veche