94 de amenzi aplicate în cadrul unei acțiuni pentru prevenirea și combaterea activităților ilegale din domeniul circulației, depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos


În perioada 25.09 - 02.10.2018, polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava, în cooperare cu specialiștii Gărzii Forestiere Suceava și ai Direcției Silvice Suceava au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea activităților ilegale din domeniul circulației, depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos. Cu această ocazie au fost efectuate 38 de controale, au fost aplicate 94 de sancțiuni contravenționale în valoare de 66.205 lei și a fost confiscată cantitatea de 292,23 m.c. material lemnos, în valoare de 115.693 lei( dintre care: faptic = 135,88 m.c. în valoare de 88.803 lei și valoric = 156,35 m.c. în valoare de 26.890 lei)
Exemple:
  • La data de 26.09.2018, ora 09.14, Secția 5 Poliție Rurală Dărmănești, a fost sesizată prin „S.N.U.A.U. 112” de un pădurar din cadrul Ocolului Silvic Pătrăuți, despre faptul că, dintr-o pădure aflată în zona de competență au fost tăiați fără drept mai mulți arbori. Polițiștii deplasați la fața locului au identificat la marginea unui drum forestier, în intersecția drumurilor ce fac legătura cu localitățile Pătrăuți, Lipoveni și Mitocu Dragomirnei, 28 de arbori din speciile carpen, stejar și tei de diferite dimensiuni care erau tăiați, iar materialul lemnos a fost abandonat. În urma inventarierii, personalul Ocolului Silvic Pătrăuți a stabilit un volum total de 62,130 m.c. în valoare de 138.772 lei. În cauză s-a întocmit dosar penal față de autori necunoscuți sub aspectul comiterii infracțiunii de ,,tăiere ilegală de arbori”, cercetările fiind continuate de polițiști pentru identificarea autorilor și recuperarea prejudiciului.
  • La data de 28.09.2018, o echipă mixtă formată din polițiști ai Secției 15 Poliție Rurală Vatra Dornei și specialiști ai Gărzii Forestiere Suceava, au efectuat un control la o unitate de debitat material lemnos din comuna Crucea, ocazie cu care, în prezența administratorului firmei, s-a procedat la inventarierea materialului lemnos existent în depozit, iar în urma comparării cantităților cu stocul scriptic din evidențe, s-a constatat o diferență de 156,35 m.c. lemn rotund de esență rășinoase, în valoare de 26.892 lei, cantitate pentru care administratorul nu a putut prezenta documente justificative. În cauză s-a dispus sancționarea contravențională a operatorului economic și măsura complementară a confiscării valorice a materialului lemnos identificat scriptic. Totodată, pentru alte deficiențe au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale în valoare de 6.000 lei, conform Legii nr.171/2010, respectiv: lipsa documentelor de proveniență a materialului lemnos deținut în depozit, întocmirea avizelor de însoțire a materialului lemnos în mod necorespunzător, introducerea eronată a datelor în aplicația informatică pe linie de silvicultură și nedelimitarea corespunzătoare a depozitului.
Mai nouă Mai veche