Președintele Klaus Iohannis este așteptat la Suceava pentru a sărbători Unirea Bucovinei cu România



Președintele României, Klaus Iohannis, este așteptat să facă o vizită în județul Suceava, sâmbătă, 27 octombrie.  

Eventuala vizită a șefului statului ar coincide cu împlinirea a o sută de ani de la Moțiunea Adunării Constituante a Bucovinei din 27 octombrie 1918. Adunarea constituantă era formată din reprezentanți ai românilor din Bucovina. Klaus Iohannis va participa la evenimente dedicate celebrării centenarului unirii Bucovinei cu Regatul Român.

Programul președintelui pe durata vizitei la Suceava încă nu a fost definitivat.

Se pare că vizita președintelui a fost programată pe 27 octombrie pentru că nu poate participa la evenimentele programate pentru 28 noiembrie, atunci când se împlinesc o sută de ani de când Congresul General al Bucovinei a proclamat unirea Bucovinei cu România. Congresul general era format din reprezentanți ai tuturor naționalităților din Bucovina.

Moțiunea Adunării Constituante a Bucovinei din 27 octombrie 1918:

Moțiune

  1. Reprezentanții poporului Român din Bucovina, întruniți astăzi, în ziua de 27 octombrie 1918 în capitala Bucovinei, se declară, în puterea suveranității naționale, constituantă a acestei țări românești.
  2. Constituanta hotărăște unirea Bucovinei integrale cu celelalte țări românești într-un stat național independent și va purcede spre acest scop în deplină solidaritate cu Românii din Transilvania și Ungaria.
  3. Spre a conduce poporul român din Bucovina și a-i apăra drepturile și spre a stabili o legătură strânsă între toți românii, constituanta instituie un consiliu național de 50 de membri.Acest consiliu ne va reprezenta prin mandatari și la conferința de pace, și în afară de el nu recunoaștem nimănui dreptul de a hotărî, sau trata asupra poporului român din Bucovina.
  4. Constituanta respinge cu hotărâre orice încercare care ar ținti la știrbirea Bucovinei, dorește însă să se înțeleagă cu popoarele conlocuitoare.

Cernăuți, 27 octombrie 1918
Mai nouă Mai veche