A murit academicianul Constantin Corduneanu, fost rector al USV

Întreaga comunitate academică suceveană regretă încetarea din viață a Academicianului Constantin Corduneanu, ilustru matematician român, cu o bogată carieră internaţională, Rector al Institutului Pedagogic din Suceava între anii 1966 și 1968.

Constantin Corduneanu s-a născut pe 26 iulie 1928, la Iași, și în anul 1951 a absolvit cursurile Facultății de Științe a Universității din Iași, secția Matematică, pentru ca cinci ani mai târziu să obțină titlul de doctor în matematică cu teza „Probleme globale pentru ecuații diferențiale de ordinul I și II". De-a lungul cariei sale, profesorul Corduneanu a ocupat poziții importante, precum cea de șef al Catedrei de matematică și fizică (1964 - 1966), decan al Facultății de Matematică din cadrul Universității „Al. I. Cuza" din Iași (1968 - 1972), prorector al aceleiași universități (1972 - 1973 și 1974 - 1977), dar și rector (1966 - 1968) la Institutul Pedagogic din Suceava. În anul 1978, Constantin Corduneanu părăsește România pentru postul de profesor titular la Universitatea din Arlington (Texas - SUA), poziție pe care avea să o ocupe până la momentul pensionării, în anul 1996, atunci când i s-a conferit titlul de profesor emerit.



Parcursul universitar al profesorului Corduneanu a fost completat de o remarcabilă activitate publicistică. Atfel, domnia sa a publicat, în România și în străinătate, aproximativ 200 de cărți și articole științifice, în care a abordat variate domenii de cercetare: teoria globală a sistemelor diferențiale, teoria admisibilității și aplicații la sisteme diferențiale, integrale sau cu operatori Volterra generali (cauzali), teoria stabilității sistemelor, cu precădere prin metoda comparației, teoria mișcărilor oscilante și a undelor, în special cazul aproape periodic. Totodată, domnia sa este autor al unor importante monografii și manuale, în care sunt expuse unele rezultate ale cercetărilor sale: Funcții aproape-periodice (1961; tradusă în limba engleză la John Wiley, New York, 1968; Chelsea, 1989) - prima carte a unui profesor al Universității din Iași tradusă în SUA; Principles of Differential and Integral Equations (Allynand Bacon, Boston, 1971; Chelsea, New York, 1977 și 1988; în limba română, două ediții la Universitatea din Iași, 1973, 1977), lucrare ce reunește cursurile ținute în anii '60 la Universitatea „Al. I. Cuza" din Iași și utilizată la importante universități din Statele Unite ale Americii: University of California, Cornell University, Johns Hopkins University (Baltimore), precum și la Universitatea din Tel Aviv și în alte universități de prestigiu din lume; Integral Equations and Stability of Feedback Systems (New York, 1973); Integral Equations and Applications (Cambridge University Press, 1991; retipărită în 2008); Functional Equations with Causal Operators (Taylor and Francis, London, 2002); Almost Periodic Oscillations and Waves (Boston, New York, 2009).

Profesorul Constantin Corduneanu a fost membru al mai multor societăți științifice din țară și din străinătate, Doctor Honoris Causa al Universităților din Constanța, Brașov, Iași, Suceava și al Universității „Ural" din Ekaterinburg (Federația Rusă). De asemenea, a fost distins cu Premiul Ministerului Educației (1963), Premiul „Gh. Lazăr" al Academiei Române (1965), cu titlul Distinguished Research Award de către Universitatea de Stat din Texas (1991) și cu Medalia de Merit a Societății Matematice din Cehia (2001).

Academia Română l-a ales membru corespondent în anul 1974, calitate care i-a fost retrasă în anul 1978, ca urmare a plecării din țară, fiind însă repus în drepturi în 1990. În anul 2015, profesorul Corduneanu a fost ales membru titular.

Pentru întreaga sa contribuție la dezvoltarea învățământului superior sucevean, pentru prestigioasa sa activitate științifică, care a contribuit la promovarea cercetării din România în străinătate, cu precădere în Statele Unite ale Americii, ne exprimăm profunda recunoștință față de cel care a fost Academician Constantin Corduneanu, de al cărui nume se va lega pentru totdeauna istoria Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.
Mai nouă Mai veche