Dosar penal și amenzi de 25.000 de lei după o descindere a Gărzii Forestiere în zina Râșca-Bogdănești

În perioada 11-13.12.2018, Garda Forestieră Suceava, în colaborare cu lucrători din cadrul Poliției Municipiului Fălticeni, a efectuat mai multe controale ale circulației materialelor lemnoase pe drumurile publice și forestiere din județul Suceava cât şi la operatorii economici care prelucrează materiale lemnoase. În urma controalelor efectuate a fost constatată o infracțiune silvică constând în tăiere fără drept de arbori, au fost aplicate un număr de 9 amenzi contraveționale cu o valoare totală de 25.000 lei, totodată fiind confiscată o cantitate de 67,35 mc cherestea rășinoase și 20 mc lemn de foc rășinoase, cu o valoare totală de 47130 lei.

Astfel, din datele deținute și a probelor strânse rezultă faptul că la data de 07.12.2018, un operator economic din localitatea Slătioara, comuna Râșca a efectuat în mod repetat, în baza acelorași documente de proveniență și transport, două curse prin care a expediat cantitatea de 7,35 mc cherestea rășinoase, destinatar fiind un alt operator economic de profil din localitatea Bogdănești. Întrucât expedierea celui de-al doilea transport a fost efectuată cu încălcarea prevederilor legale în vigoare, materialele lemnoase în cauză, în valoare de 4910 lei au fost confiscate valoric, iar transportatorul a fost sancționat contravențional. Aprofundând verificările la sediul operatorului economic expeditor, lucrătorii Gărzii Forestiere Suceava împreună cu cei din cadrul Poliției Municipiului Fălticeni au constatat faptul că a mai fost expediată, fără a fi îndeplinite condițiile legale de proveniență, o cantitate totală de 52,32 mc cherestea rășinoase. În acest sens operatorul economic a fost sancționat contravențional, amenzile totalizând 10.000 lei, iar întreaga cantitate de cherestea, în valoare de 34950 lei, a fost confiscată.

Încrucișând verificările la celălalt operator economic, s-a constatat faptul că și acesta a expediat în data de 07.12.2018 cantitatea de 7,68 mc cherestea rășinoase cu încălcarea prevederilor legale în vigoare, drept pentru care a fost sancționat contravențional, iar cantitatea de 7,68 cherestea rășinoase în valoare de lei 5130 lei a fost confiscată.

Efectuând patrulări între cei 2 operatori economici, in raza localității Slătioara, în albia pârâului Slătioara au fost surprinși 3 cetățeni domiciliați în sat Slătioara, comuna Râșca, în timp ce tăiau fără drept arborii existenți în albia pârâului Slătioara. În urma cercetărilor efectuate s-a procedat la inventarierea materialelor lemnoase existente la fața locului și la stabilirea pagubei rezultând un număr de 12 cioate cu un volum tăiat ilegal de 7,33 mc și o valoare totală de 2681 lei. În această cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăiere fără drept de arbori care va fi soluționat procedural.
Mai nouă Mai veche