Parada ecvestră din Ținutul Rădăuților a fost suspendată din cauza sabotajului Primăriei Rădăuți

Centrul Cultural Petre Țuțea anunță ca a suspendat Parada ecvestră din Ținutul Rădăuților din cauza „sabotajului” din partea Primăriei municipiului Rădăuți.

Și în anul 2018 Centrul Cultural PETRE ȚUȚEA și-a propus organizarea – tradiționalei de-acum – manifestări intitulate Parada Ecvestră din Ținutul Rădăuților spre a sărbători Ziua Bucovinei în contextul CENTENARULUI României în Centrul Istoric al Municipiului Rădăuți.

Deși au fost depuse la Primăria Municipiului Rădăuți încă din 24/7/2018 toate documentele prevăzute de lege, sabotajul permanent la care este supus acest proiect de către conducerea Primăriei Municipiului Rădăuți a făcut imposibilă organizarea în Anul Centenarului a acestui proiect inedit în peisajul rădăuțean.

În speranța că primarul Municipiului Rădăuți va aduce în viitor o stare de normalitate în aplicarea cadrului legal reglementat de Legea nr.60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, Legea nr.215/2001 a administrației publice locale și Legea nr. 250/2015 privind declararea zilei de 28 noiembrie Ziua Bucovinei, ne cerem scuze comunității rădăuțene pentru că – independent de voința noastră – acest proiect nu se poate desfășura la data sa firească și promitem că vom încerca o reprogramare a acestuia la 101 ani de la Marea Unire când și alte entități – altele decât Primăria Municipiului Rădăuți – vor avea voie să organizeze manifestări de comemorare a acestui important moment din istoria Bucovinei și a României.

Mirel REMESCU
Director MarCom



Istoria creșterii cailor de rasă la Rădăuţi se deapănă din anul 1792, când este înfiinţată LANDESGESTUETTS – UND REMONTIERUNGS DEPARTEMENT IN DER BUCOWINA ZU RADAUTZ pentru a se asigura necesarul de cabaline pentru cavaleria armatei austriece, începându-se cu 1400 capete (cai moldoveneşti, ruseşti, poloni, turceşti). După începerea primului Război Mondial herghelia a fost evacuată în Austria, iar după încheierea conflagraţiei, după unirea Bucovinei cu Romania la 28 noiembrie 1918, statul român o reînfiinţează, împroprietărind-o cu 3253 ha. 

Actualmente, în Ținutul Rădăuților funcționează o herghelie la Rădăuți (având secții la Mitoc și la Brodina), cât și cluburi de echitație la Rădăuți, Sucevița și Horodnic/Hardic.

Mai nouă Mai veche