Peste două tone de petarde și artificii confiscate iarna aceasta de polițiștii suceveni

De la începutul sezonului rece, polițiștii suceveni au confiscat în cadrul acțiunilor desfășurate peste 2 tone de materiale pirotehnice deținute sau comercializate ilicit.

Zilnic sunt desfășurate acțiuni pentru prevenirea incidentelor generate de utilizarea neautorizată a materialelor pirotehnice, polițiștii acțiunând în piețe și tîrguri și desfășurând totodată, activități de prevenire și informare atât în mediul școlar cât și cu reprezentanții unităților economice.

Astfel, la 15.12.2018, Serviciul de Ordine Publică, Serviciul Arme Explozivi Substanţe Periculoase și Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul I.P.J. Suceava, în cooperare cu Poliţia oraşului Vicovu de Sus, forțe de jandarmi, reprezentanţi ai D.S.V.S.A. Suceava şi ai Gărzii Forestiere Suceava au acţionat pe raza orașului Vicovu de Sus pentru prevenirea şi combaterea transportului și comercializării ilicite de produse agricole şi produse de provenienţă extracomunitară, dar și a comerţului ilegal cu articole pirotehnice.

Au fost verificate 45 de societăţi comerciale, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, producători agricoli. De asemenea, au fost controlate 16 autovehicule de transport.

În cadrul acțiunii a fost identificată în flagrant o femeie de 36 de ani din orașul Vicovu de Sus care comercializa ilegal articole pirotehnice, polițiștii întocmind dosar de cercetare penală.

Totodată, au fost aplicate 36 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 56.070 lei și au fost confiscate bunuri industriale în valoare de 1.720 lei.



Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au desfășurat acțiuni de informare a cetățenilor cu privire la pericolele la care se expun adulții dar în special copiii ca urmare a folosirii neautorizate a materialelor pirotehnice. De asemenea, reprezentanții unităților economice și benzinăriilor au fost instruiți cu privire la prevederile legale în domeniul depozitării, transportului, comercializării și utilizării materialelor pirotehnice.

Multe dintre obiectele pirotehnice mici pot fi considerate foarte periculoase și vă pot răni sau chiar lăsa invalizi. Astfel de accidente au loc din păcate în fiecare an, în special sărbătorile de iarnă. Încercaţi să vă protejaţi copiii prin a nu mai cumpăra sau manevra petarde sau artificii care le pot pune viaţa în pericol.

Persoanele fizice nu au voie să cumpere și să folosească decât materiale pirotehnice din categoria F1. (articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă si nu trebuie să cuprindă petarde, baterii de petarde, petarde luminoase şi baterii de petarde luminoase; pocnitorile din categoria F1 nu trebuie să conţină mai mult de 2,5 mg de fulminat de argint).

În ciuda recomandărilor polițiștilor în fiecare an aduți dar în special copii cad victime ale uzului neutorizat de materiale pirotechnice, multe dintre ele cumpărate chiar de către părinți sau cu acordul acestora.

Inspectoratul de Poliţie Județean Suceava reaminteşte că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

  • între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
  • la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;
  • la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.
  • la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
  • în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
  • pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;
  • la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.

Totodată, în conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Atragem atenția asupra faptului că folosirea articolelor pirotehnice de natură artizanală, a celor din categorii de risc ridicat, sau neluarea unor măsuri de siguranță atunci când sunt utilizate articolele pirotehnice comercializate în această perioadă, poate duce la accidente nedorite.

Pentru a preveni incidentele neplăcute şi chiar victimizarea populaţiei prin folosirea unor obiecte pirotehnice neconforme prevederilor legislative, precum şi pentru menţinerea unui climat de siguranţă publică în preajma sărbătorilor de iarnă, cetăţenii sunt rugaţi să achiziţioneze doar obiectele pirotehnice permise de lege.
Mai nouă Mai veche