Epidemia de rujeolă, anchetată la Suceava de reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății


Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava a primit vizita reprezentanților Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) și Organizației Mondiale a Sănătații (OMS), Biroul pentru România, efectuată pentru culegerea datelor necesare studiului MS-INSP CNSCBT-OMS privind cauzele ratei peste medie a mortalității în epidemia actuală de rujeolă.

Ministerul Sănătății, împreună cu Institutul Național de Sănătate Publică prin Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile și Organizația Mondială a Sănătății, cu sprijinul Centrului de Control al Bolilor din Atlanta – SUA, realizează un studiu epidemiologic în scopul identificării cauzelor mortalității peste medie înregistrate în România în cursul actualei epidemii de rujeolă.

Conform datelor INSP, rata deceselor provocate de rujeolă în populația infantilă de la declanșarea epidemiei în România, în februarie 2016, este de 4 la o mie de cazuri, mult peste cea cunoscută în literatura de specialitate, de 1-2 cazuri la o mie de copii diagnosticați cu rujeolă. Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă raportate până la data de 04.01.2019 este 15.600, din care 59 de decese. În acest context, rezultatele acestui studiu sunt de cea mai mare importanță pentru Guvernul României, Ministerul Sănătății și organizațiile internaționale partenere.

Ipotezele privind factorii de risc pe care acest studiu le va testa sunt: afecțiunile de sănătate asociate expunerii la rujeolă, co-morbidități, co-infecții cu alte virusuri circulante, în special, gripă și accesul dificil la servicii de sănătate, în special pentru persoanele cu domiciliu în zone rurale, statusul vaccinal.

Dr. Aurora Stănescu, medic primar epidemiolog la CNSCBT și dr. Cassandra Butu, medic primar sănătate publică la OMS s-au întâlnit cu conducerea DSPJ Suceava și cu întreg personalul Compartimentului de supraveghere epidemiologică și control boli transmisibile. S-a discutat despre particularitățile epidemiei actuale de rujeolă, dificultățile întâmpinate în teren în eforturile de creștere a acoperirii vaccinale, precum și despre identificarea unor soluții.

Oaspețiilor le-au fost prezentate camera frigorifică pentru păstrarea vaccinurilor, Laboratorul de diagnostic și investigare în sănătate publică și au fost impresionați de nivelul dotărilor, pregătirea și dedicația personalului.
Mai nouă Mai veche