Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, 21 -27 ianuarie 2019

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SEPCCU) lansată în 2007 are scopul de a crește gradul de informare a femeilor asupra cauzelor cancerului de col uterin și de a atrage atenția asupra mijlocelor de prevenire.

Derulată sub sloganul „Stop Cancerului de Col Uterin!” campania va continua efortul susținut pentru reducerea riscului și intensificarea prevenției CCU.

SEPCCU a adoptat pentru 2019 tema „Cancerul de col uterin poate fi eliminat ca problemă de sănătate publică”, în urma initiațivei Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de lansare a Apelului la acțiune pentru eliminarea cancerului de col uterin din mai 2018.

Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial și principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă, 15-45 ani. În UE, România se află într-o situație nefavorabilă în privința incidenței (32,8 cazuri noi/100.000 femei) și a mortalității prin cancer de col uterin (10,9 decese/100.000).

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare și testare periodică. Aplicate împreună, vaccinarea împotriva virusului human papilloma (HPV) și screening-ul reprezintă strategia optimă de protecție împotriva cancerului de col uterin (CCU). Participarea periodică la screening permite depistarea leziunilor precanceroase și a cancerului de col uterin în stadii incipiente. Astfel, riscul de cancer poate fi redus cu 40-70% prin vaccinare, iar testarea periodică reduce cu încă 30 până la 50% riscul. Screening-ul femeilor vaccinate adaugă o reducere de 30% a mortalității specifice prin CCU.

Codul European de Luptă contra Cancerului recomandă, printre cele 12 măsuri de reducere a riscului de cancer, participarea la programele de screening și vaccinarea împotriva infecției cu HPV.

La nivel european, mortalitatea prin cancerul de col uterin a scăzut cu peste 30% în ultimii 30 de ani, prin programe de prevenție coerente, consecvente și comprehensive bazate pe: informarea corectă și consecventă a publicului; mesaje pozitive concentrate pe prevenție; măsuri cuprinzătoare de prevenție primară / secundară - esențiale în scăderea incidenței CCU. Acestea pot constitui modele valabile și pentru țara noastră.

Progresele recente la noi depind de Programul Național de Screening pentru depistarea activă precoce a CCU ce vizează un segment de populație extins (circa 5,6 milioane femei) acoperit până în prezent la nivelul de numai 12%. Se estimează totuși că datorită testărilor realizate 49% din totalul cazurilor posibile de CCU au fost prevenite.


Celebrarea SEPCCU 2019 în judeţul nostru include următoarele evenimente publice:
  • Conferinţa “Cancerul de col uterin - o amenințare severă reductibilă prin vaccinare și screening” la Biblioteca Municipală ”Tudor Flondor” Rădăuți, organizată în colaborare cu Spitalul Municipal "Sf. Dr. Cosma și Damian" Rădăuți, Școala Postliceală Sanitară Centrul de Studii „Ștefan cel Mare și Sfânt – Bucovina” Rădăuți, cu invitarea medicilor de familie, a medicilor specialiști ginecologi, infectioniști, a cadrelor didactice,în data de 28 ianuarie 2019, orele 13;
  • Standuri tematice - Informare Educare Comunicare (IEC) - în cadrul spitalelor din judeţ şi distribuire de broșuri tematice;
  • Punerea la dispoziţie de materiale IEC în spaţiile de aşteptare din cadrul spitalului judeţean și a celorlalte spitale, la cabinetele medicilor de familie, cabinetele medicale de obstetrică și ginecologie, saloane de infrumusețare, alte spații publice protejate cu mare frecventare feminină;
  • Participarea la a VI-a ediție a evenimentului “Oprește cancerul de col uterin”, cu distribuire de pliante;
  • Atelier de lucru cu asistenții medicali comunitari și mediatorii sanitari, organizat în data de 23 ianuarie 2019, orele 10,30, la sediul DSP Suceava – invitat dr. Adriana Hapenciuc, medic primar medicină de familie;
  • Punerea la dispoziţie de materiale IEC asistenților medicali comunitari și mediatorilor sanitari și antrenarea acestora in desfășurarea acțiunilor de informare – conștientizare în comunitățile deservite;
  • Mediatizare prin site-ul DSP, presa scrisă, radio, televiziune - Comunicat de presă si alte materiale informative pe această temă.
  • Reflectarea largă a SEPCCU 2019 de către media sporește informarea publicului privind un subiect ce afectează sensibil femeile și comunităţile din România. Situaţia este prea gravă: orice efort de informare, educaţie şi comunicare poate salva vieţi prețioase de care depind generațiile următoare.
Mai nouă Mai veche