VIDEO Polițistul care și-a lovit doi colegi care l-au prins băut la volan a fost trimis în judecată



Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Dumitru Norocel, care are calitatea de lucrător de poliţie, cercetat în stare de arest preventiv cu privire la săvârşirea a două infracţiuni de ultraj şi a infracţiunii de refuz de prelevare mostre biologice.

Cauza a fost instrumentată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu poliţiştii din cadrul IPJ Suceava – Biroul Control Intern.

Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:

La data de 22.10.2018, în jurul orei 19.30, inculpatul, care emana miros de alcool, conducea un autoturism pe un drum public din zona urbană a judeţului Suceava, circumstanţe în care a tamponat şi avariat un alt autoturism, parcat în mod regulamentar. După incident, inculpatul a coborât din autoturism, însă nu i-a permis proprietarului autoturismului avariat să fotografieze urmările accidentului şi a părăsit zona.

La scurt timp organele de poliţie însoțite de proprietarul autoturismului avariat au observat autoturismul inculpatului care era angajat într-o manevră de parcare, cu motorul pornit, şoferul său efectuând mişcările cu farurile stinse. În acel moment, agenţii de poliţie l-au recunoscut la volanul auto pe colegul lor, inculpatul.

Agenţii de poliţie au coborât din autospecială şi s-au îndreptat spre autoturismul inculpatului, moment în care inculpatul, aflat singur în maşină, a oprit motorul şi a coborât din maşină, încuind-o. El i-a recunoscut, la rândul său, pe colegii lui. Agenţii de poliţie i-au solicitat acestuia să îi însoţească la autospeciala poliţiei, dar inculpatul a refuzat să le dea curs, intrând în incinta blocului încercând să se sustragă solicitărilor. Unul dintre agenții de poliţie l-a somat legal pe inculpat să se oprească, apoi l-a prins de mâna stângă. În acel moment, inculpatul l-a lovit pe agentul de poliție în cauză cu palma în zona tâmplei, distrugându-i ochelarii de vedere.
Agenţii de poliţie l-au imobilizat pe inculpat, în sensul că l-au încătuşat şi urcat în autospeciala poliției, apoi l-au condus la secția de poliție.
În sediul Poliţiei, inculpatul a continuat să se manifeste agresiv, pe un ton ridicat, ţipând la agenţii de poliţie, fiind apoi condus în sala de aşteptare. Aici, inculpatului i s-a solicitat în mod repetat să fie testat cu aparatul etilotest, întrucât emana un puternic miros de alcool, acesta refuzând.
Inculpatul, rămas încătuşat întrucât se manifesta în episoade agresive, a fost condus de către agenții de poliție, cu autospeciala, la o unitate medicală în vederea prelevării de probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei.
Ajuns în incinta unității medicale, inculpatul, deşi încătuşat, s-a manifestat agresiv, l-a lovit pe acelaşi agent de poliţie cu piciorul, de mai multe ori în zona tibiei stângi. În plus, inculpatul l-a ameninţat pe agentul de poliţie cu moartea, cu acte de violenţă şi cu destituirea din funcţie, iar pe un alt agent de poliţie, aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, coleg de echipaj cu primul agent de poliţie, l-a ameninţat cu destituirea din funcţie şi alte fapte păgubitoare cu consecinţe negative, fără a le detalia conţinutul, în aceleaşi împrejurări.
La sosirea medicului de gardă, inculpatul a refuzat să-i fie prelevate mostre biologice de sânge la solicitarea expresă şi repetată a organelor de poliţie.
După consemnarea refuzului inculpatului de a da mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, inculpatul a fost escortat înapoi la sediul Poliţiei.
Acolo inculpatul a continuat să se manifeste agresiv, ameninţându-l pe primul agent de poliție cu moartea şi cu acte de violenţă. Ulterior, după ce i-au fost citite actele întocmite şi care îl priveau pe acesta, a fost descătuşat, plecând acasă.
Ulterior, la propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava din 24.10.2018, Judecătoria Fălticeni, prin judecătorul de drepturi şi libertăţi, a dispus luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpat, acesta fiind cercetat în stare de arest preventiv.

Gravitatea infracțiunilor comise, care se înscriu în tiparele unui adevărat fenomen infracțional în zona județului Suceava, respectiv ultrajul față de organele de poliție, constă în: împrejurările în care inculpatul a comis fapta sub influența evidentă a băuturilor alcoolice; acreditarea ideii că justiția nu ar acționa suficient de ferm împotriva unor manifestări infracționale repetate, de un accentuat pericol social, și lipsa de respect și conformare față de agenții de poliție aflați în exercitarea unor atribuții conferite prin lege

Conform certificatului medico-legal urmare a agresiunilor descrise mai sus, agentul de poliție a suferit leziuni a căror refacere a necesitat 2-4 zile îngrijiri medicale.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Mai nouă Mai veche