Primarul comunei Valea Moldovei și sora lui, trimiși în judecată pentru că au obținut subvenții europene cu acte false



Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

RADU MAGDALINA, președinte al asociației utilizatorilor de pășune „Runcul Văii Moldovei”, pentru săvârşirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

MOROȘAN CONSTANTIN (foto), fratele primei inculpate, primar al comunei Valea Moldovei, județul Suceava, pentru săvârşirea infracțiunilor de:
- complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane,

ASOCIAȚIA UTILIZATORILOR DE PĂȘUNE RUNCUL VĂII MOLDOVEI pentru săvârşirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2010 - 2014, inculpata Radu Magdalina, în calitatea menționată mai sus, a depus cu rea-credință la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false și inexacte în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin direct pe suprafață, pentru suprafeţe de pășune pe care nu le deținea în realitate.

În demersurile sale, inculpata Radu Magdalina a beneficiat și de ajutorul celuilalt inculpat care i-a pus la dispoziție mai multe documente folosite ulterior de prima la A.P.I.A.

În același context, la data de 19 martie 2014, inculpatul Moroșan Constantin, în calitate de primar al comunei Valea Moldovei, a încheiat cu sora sa un contract de închiriere a 280 ha pășune, obținându-se în mod direct un folos pentru aceasta din urmă, constând în acordarea preferențială, cu încălcarea dispozițiilor legale, a folosinței terenurilor cu destinația de pășune și posibilitatea ca acesta să obțină subvenții din fonduri europene.

Prin aceste demersuri, au fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 1.200.511 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Radu Magdalina și Moroșan Constantin.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Mai nouă Mai veche