Bărbat identificat și cercetat de polițiști pentru înșelăciuni prin metoda Accidentul

Tot mai mulţi cetăţeni sunt receptivi la mesajele preventive promovate de poliţişti cu sprijinul mass-media şi manifestă responsabilitate atunci când sunt abordaţi de necunoscuţi care solicită sume de bani. În ultimele zile , infractorii au eşuat în mai multe tentative de a înşela cetăţenii prin metoda ,,accidentului” tocmai datorită faptului că aceştia au dat dovadă de luciditate şi responsabilitate şi au respectat recomandările preventive ale poliţiştilor.

Totodată, poliţiştii au intensificat activităţile investigative, reuşind prin mobilizarea cu operativitate a lucrătorilor judiciarişti şi de ordine publică, să localizeze în scurt timp un tânăr care solicitase o sumă de bani, încercând să înşele prin metoda ,,Accidentul” o bătrână de 77 de ani.

La data de 01.10.2015, ora 11.25, o femeie din municipiul Fălticeni, a sesizat poliţia cu privire la faptul că soacra sa, în vârstă de 77 ani, din municipiul Fălticeni, este în curs de a fi victima unei infracțiuni de înșelăciune prin metoda „Accidentul”.

O echipă operativă s-a deplasat în zona unde locuiește bătrâna. Echipe de poliţişti în ţinută civilă au localizat de îndată pe str. Mihail Sadoveanu, la intersecția cu Mihai Eminescu a un tânăr care discuta la telefonul mobil.

Motivat de acest aspect și de faptul că în cadrul primelor verificări s-a stabilit că persoana vătămată discută cu autorul la telefon, s-a procedat la legitimarea tânărului și conducerea lui la sediul subunității, pentru cercetări. Acesta a fost identificat în persoana unui bărbat de 29 de ani, din municipiul Iași.

Din cercetări, s-a stabilit că acesta a fost contactat de o altă persoană şi îndrumat ca în cursul zilei de 01.10.2015 să se deplaseze pe raza municipiului Fălticeni și să aștepte indicații pentru a ridica o sumă de bani de la bătrâna respectivă.

În cauză a fost întocmit dosar penal pentru complicitate la infracțiunea de înșelăciune, cercetările fiind continuate cu bărbatul în stare de libertate.

În ultima perioadă infractorii au eşuat în mai multe tentative de a înşela cetăţenii prin metoda „accidentului” tocmai datorită faptului că aceştia au dat dovadă de luciditate şi responsabilitate şi au respectat recomandările preventive ale poliţiştilor.

Mediatizarea aproape zilnică a cazurilor dar şi a recomandărilor cu caracter preventiv cu privire la înşelăciunile prin diferite metode şi desfăşurarea de acţiuni de informare cu grupurile ţintă vulnerabile au dus la creşterea gradului de responsabilitate al cetăţenilor.

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la măsurile preventive pe care cetăţenii trebuie să le ia în cazul în care sunt abordaţi prin această metodă şi să nu dea curs unor astfel de solicitări.

În primul rând trebuie ştiu faptul că, în cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare. Prima este autosesizarea poliţiştilor cu privire la un eveniment rutier sau depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, în condiţiile legii. În cazul în care există doar pagube materiale, poate opera înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.

Mulţumim reprezentanţilor mass – media şi colaboratorilor în organizarea activităţilor pentru sprijinul acordat în promovarea şi derularea acţiunilor cu caracter preventiv, colaborarea între instituţia publică şi societatea civilă fiind o condiţie a funcţionării unei societăţi moderne şi responsabile.
Mai nouă Mai veche