Oaspeți importanți din Polonia, la sărbătoarea împlinirii a 180 de ani de la înființarea localității Pleșa

Uniunea Polonezilor din România și Parohia Romano-Catolică „Sf. Ana” din Pleșa au organizat duminică, 24 iulie 2016, în ziua hramului bisericii din localitate, ample manifestări prilejuite de împlinirea a 180 de ani de la înființarea localității Pleșa, sat polonez din Bucovina românească.
Programul manifestărilor a început la ora 10.00 cu Liturghia în limba polonă, apoi Liturghia solemnă în limba română, la ora 11:30, concelebrată de preoții din decanatul de Bucovina,  în frunte cu E.S. Petru Gherghel, episcop de Iași.

După Sfânta Liturghie și partea oficială, s-a mers în procesiune la cimitirul vechi unde s-a sfințit noua capelă „Sf. Ioan Paul al II-lea”, care a fost construită la inițiativa parohului Andrei Staszkovian.

 Manifestările au continuat cu un program artistic susținut de ansamblurile: „Pleszanka” din Pleșa, coordonat de doamna Jadwiga Alexandrowicz; „Sołonczanka” din Solonețu Nou condus de doamna Ana Zielonka; „Mała Pojana” din Poiana Micului condus de doamna Agnieszka Polaczek; ansamblul muntenilor din Czadca, „Jodełki” din Żegań (Polonia) coordonat de Zofia Deposk Sygutowska; „Dunawiec” din Zbylutów (Polonia), condus de doamna Jadwiga Puszkasz; ansamblul „Mikulanka” din Horná Štubňa (Horna Sztubnia)  (Slovacia) condus de doamna Prokok Sztodolica”, a declarat președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher.


Cu ocazia împlinirii a 180 de ani de la înființarea localității Pleșaa avut loc lansarea monografiei – „Pleșa  – Istoria satului și a parohiei”,  scrisă de pr. dr. ALFONS-EUGEN ZELIONCA.

”Întreaga lucrare este împărțită în trei capitole care prezintă caracteristicile vieții religioase, ale tradițiilor și istoriei satului și a parohiei. Primul capitol cuprinde aspecte legate de înființarea și dezvoltarea localității Pleșa. Acesta include, printre altele: așezarea, denumirea și apartenența administrativă a satului și arată dezvoltarea așezării în decurs de 180 de ani. Al doilea capitol se referă la impactul factorului cultural, adică rolul vechilor tradiții poloneze, cu un accent deosebit pe anumite aspecte ale vieții socio-religioase. Ultimul capitol prezintă pe scurt istoria bisericii de la înființarea sa până în prezent”, a arătat Ghervazen Longher.


El a precizat că din partea statului polon au participat la manifestările organizate la Pleșa:  Senatorul Artur Warzocha –Vicepreședintele Comisiei pentru Problemele Emigrației și Legătura cu Polonezii din diaspora; Senatorul Jan Maria Jackowski – Membru al Comisiei pentru Problemele Emigraţiei şi Legătura cu Polonezii din diaspora, Vicepreședintele Comisiei pentru cultură și mass-media; Romuald Łanczkowski – Directorul Departamentului pentru Diasporă; iar ca reprezentant al ambasadei RP la București -Arkadiusz MICHOŃSKI,  Ministru Consilier, dar și reprezentanți ai autorităților județene – Gheorghe Flutur – Președintele Consiliului Județean Suceava, Constantin Harasim – Prefectul Judetului Suceava, și  locale: Constantin Moldovan – Primarul comunei Mănăstirea Humorului.

Longher a mai menționat că scrisori de felicitare au venit din partea: Mareșalului Voievodatului Podkarpacie – Władysław Ortyl, Mareșalului Voievodatului Lubusz – Elżbieta Anna Polak, Președintele Wspólnota Polska – Longin Komołowski, Primarul localității Zary, Leszek Mrożek.

Redăm scrisoarea oficială transmisă de Mareșalul Senatului Republicii Polone, Stanisław Karczewski, cu prilejul acestui eveniment:
„Doresc să transmit un salut cordial tuturor participanților la manifestările prilejuite de aniversarea a 180 de ani de la înființarea satului Pleşa, un pitoresc sat polonez din Bucovina românească.
Această aniversare ne dă ocazia să-i întâlnim pe urmașii muntenilor din Czadca. Este un timp de reflecție și de pomenire a înaintașilor care, cu secole în urmă, au plecat din regiunile situate la granița dintre Silezia și Małopolska, au trecut prin regiunea Czadca, apoi prin împrejurimile Cernăuţiului pentru a ajunge acum 180 de ani, în Bucovina românească.
Senatul Republicii Polone în ultimul sfert de veac a sprijinit activitatea Uniunii Polonezilor din România, care este coorganizator al sărbătorii din Pleşa. Având în vedere acest fapt, vestea aniversării am primit-o cu deosebită satisfacție. Peste tot în lume polonezii din diasporă își formează comunitatea poloneză în jurul bisericii. Mă bucur că evenimentele de astăzi se desfășoară în biserica „Sf. Ana” din Pleşa, care a întărit locuitorii cu o credință puternică și care a avut un rol fundamental în menţinerea comunităţii poloneze.
Doresc să mulţumesc membrilor Asociaţiei poloneze din Pleşa pentru că îşi păstrează rădăcinile poloneze, pentru că, chiar dacă trăiesc în condiții grele, în zone muntoase, cultivă valorile şi identitatea poloneză. Doresc să imi exprim deosebita apreciere pentru implicarea voastră şi pentru activitatea socială. Fără acestea nu ar exista cultura, limba şi nu ar funcționa organizațiile poloneze din România. Polonezii din România pot fi un exemplu pentru alte comunități, poloneze din lume – sunt foarte atașați de tradițiileşi de valorile poloneze, într-o atmosferă deschisă, au grijă de bunele colaborări româno-polone şi trăiesc în bună înțelegere cu celelalte minorităţi. Păstrarea identitățiinaționale a comunității poloneze, transmiterea culturii şi a limbii polone tinerilor se datorează implicării sociale a mai multor generații.
Vă doresc să aveți parte de momente de bucurie şi fericire pe parcursul acestor manifestări comune, și fie ca această întâlnire dintre compatrioţi – cu toate că sunteţi departe de țara strămoșilor – să întărească legătura Dumneavoastră cu patria mamă.”
Mai nouă Mai veche