A debutat săptămâna prevenirii criminalităţii 2016. Ziua dedicată prevenirii victimizării minorilorÎn prima zi a Săptămânii Prevenirii Criminalităţii, peste 200 de poliţişti au desfăşurat activităţi de prevenire şi informare în unităţi de învăţământ sau alte locaţii în care s-au aflat un număr mare de tineri. Au fost derulate peste 100 de activităţi preventive la care au participat cca. 3000 de copii şi tineri cu vârste cuprinse între 3 şi 18 ani.
Au fost vizionate filme educative, s-au organizat jocuri intercative cu tematică preventivă, au fost organizate ateliere de lucru şi de prezentare a unor elemente tehnice din dotarea poliţiei, au fost abordate tematici preventive diverse, fiind distribuite peste 8000 de materiale preventive.

Pentru Poliţia Română, siguranţa copiilor şi dezvoltarea unui comportament preventiv de la vârste fragede constituie priorităţi permanente.
Tocmai de aceea, prima zi din cadrul campaniei naţionale ,,Săptămâna Prevenirii Criminalităţii” a fost destinată responsabilizării minorilor. De la vârstele cele mai fragede comportamentul preventiv trebuie inoculat tinerilor pentru a avea generaţii care să se bucure de sentimentul de securitate şi siguranţă.

Pe lângă activităţile preventive şi de informare desfăşurate, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava, au oragnizat şi jocuri interactive şi ateliere de lucru la Colegiul Tehnic Alexandu Ioan Cuza din mun. Suceava, peste 100 de elevi din clasele a IX-A şi X-a fiind angrenaţi în jocuri de rol şi dobândind cunoştinţe privind răspunderea penală a minorului.

Toate aceste activităţi sunt desfăşurate de poliţişti în scopul prevenirii victimizării minorilor, de multe ori insuficienta informare şi responsabilizare a copiilor stând la baza multor tragedii, urmările fiind din cele mai grave.

Totodată, poliţiştii reamintesc copiilor dar şi părinţilor câteva recomandări, care, urmate şi respectate vă pot oferi siguranţă:

Drumul spre şcoală

Pentru deplasarea către şi de la şcoală, alege cea mai sigură cale. Evită zonele izolate sau locurile puţin circulate.
Atunci când este posibil, mergi însoţit de un prieten, coleg, vecin sau o rudă.
Nu sta de vorbă cu străinii şi nu accepta să îi însoţeşti indiferent de cadourile pe care ţi le promit. În spatele atitudinii binevoitoare a unui necunoscut se pot ascunde intenţii periculoase.
Dacă eşti în pericol, strigă după ajutor şi cere sprijinul celor din jur.
Întotdeauna anunţă-ţi părinţii dacă mai întârzii după programul obişnuit de şcoală.
Nu te juca cu telefonul mobil pe stradă.

La şcoală

Discută cu profesorii sau cu părinţii şi solicit sprijinul acestora ori de câte ori eşti ameninţat ori şicanat de colegi.
Atunci când eşti martor la o ceartă sau o încăierare, alertează imediat personalul de securitate sau cadrele didactice.
În cazul în care în jurul şcolii se află persoane care lovesc, ameninţă ori pretind bani sau alte bunuri elevilor, sesizează imediat unul dintre profesori şi Poliţia.
Dacă vreun coleg îţi propune să faci ceva cu care u nu eşti de acord, refuză categoric. Acţionează conform propriilor tale convingeri.
Nu reacţiona violent dacă intri într-o dispută cu alt elev. Fii primul care renunţă! Un conflict poate avea urmări grave!

Acasă

Când eşti singur acasă, nu uita ca imediat ce ajungi în locuinţă să încui uşa. Nu deschide uşa persoanelor necunoscute, indiferent ce spun sau îţi cer. Nici măcar atunci când pretind că sunt trimise de părinţii tăi.
Dacă cineva forţează uşa de la intrare, trebuie să faci zgomote puternice, să alertezi vecinii şi să suni la 112.
În absenţa părinţilor nu-ţi invita prietenii în locuinţă.
Dacă sună telefonul şi nu recunoşti persoana cu care vorbeşti, nu da relaţii despre programul părinţilor şi nu le spune că eşti singur.
Nu părăsi locuinţa fără acordul părinţilor.

Siguranţa rutieră

Traversează strada pe marcajul pietonal (”zebra”), prin dreptul indicatoarelor “trecere pentru pietoni”, iar acolo unde sunt instalate semafoare, numai pe culoarea verde a acestora.
Nu te juca pe partea carosabilă a drumurilor publice, ori în imediata apropiere a acesteia.
Nu traversa strada în fugă. În intersecţiile unde nu există semafor sau trecere
pentru pietoni, traversează numai pe la colţul străzii, după ce te asiguri că nu se apropie vreo maşină.
Aşteaptă sosirea autobuzului, troleibuzului sau tramvaiului pe trotuar sau în locurile cu această destinaţie.
După coborârea din mijloacele de transport public nu trece prin faţa sau prin spatele lor. Traversează numai după plecarea din staţie a vehiculului.
Cu bicicleta, rolele sau skate-board-ul, deplasează-te numai prin zonele special amenajate în acest scop sau prin parcuri.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.