Buletin de presă, 23 septembrie 2016 - IPJ Suceava

Acţiune pe linia prevenirii şi combaterii tăierilor ilegale de arbori

 

   În perioada 21.09.– 22.09.2016, Poliţia municipiului C-lung Moldovenesc şi secţiile de poliţie rurală arondate, au organizat și desfășurat o acțiune pe linia prevenirii şi combaterii tăierilor ilegale de arbori și a faptelor ilicite privind exploatarea, circulația, depozitarea, prelucrarea și comercializarea materialului lemnos, cu următoarele rezultate:

• auto și atelaje hipo controlate = 44
• infracţiuni silvice constatate = 25, din care: 
➢ in rem: 14 (4 infracțiuni distincte de  ”tăiere, rupere, distrugere, degradare ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari”; 3 infracțiuni distincte de „furt de arbori doborâţi sau rupţi de fenomene naturale ori de arbori, puieţi sau lăstari care au fost tăiaţi ori scoşi din rădăcini ”; 1 infracțiune de complicitate  la ”tăiere ilegală” și ”furt de material lemnos”; 3 infracțiuni distincte de ”abuz în serviciu”; 3 infracțiuni distincte de ”neglijență în serviciu”)
➢ in personam: 11 (4 infracțiuni distincte de ”abuz în serviciu”; 3 infracțiuni distincte de  complicitate la ”tăiere, rupere, distrugere, degradare ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari”; 3 infracțiuni distincte de complicitate la „furt de arbori doborâţi sau rupţi de fenomene naturale ori de arbori, puieţi sau lăstari care au fost tăiaţi ori scoşi din rădăcini ”; 1 infracţiune distinctă de „fals intelectual” )
• sancţiuni contravenționale aplicate =  30, în valoare de 10.615 lei.

 

•  

 

Dosare penale la regimul rutier întocmite de poliţişti 

 

La 22.09.2016, un echipaj de poliție a oprit pentru control pe DJ 178, pe raza comunei Arbore, mopedul înregistrat, condus de un localnic de 32 de ani.

În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat faptul că, bărbatul nu posedă permis de conducere pentru nici o categorie auto.

În  cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.

La 23.09.2016, ora 00.40, Secţia 5 Poliţie Rurală Dărmănești a fost sesizată de o femeie din comuna Todirești despre faptul că, fostul concubin, un bărbat de 46 de ani, din orașul Cajvana, i-a sustras din curte autoturismul și îl conduce pe drumurile publice, fiind sub influența băuturilor alcoolice. 

Polițiștii deplasați operativ la fața locului au identificat și oprit pe DC 43H, pe raza comunei Todirești, autoturismul în cauză, la volanul acestuia aflându-se bărbatul de 46 de ani.

Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,96 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, la spital, i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat faptul că, bărbatul nu posedă permis de conducere pentru nici o categorie auto.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de ”furt calificat”, ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere” și ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, ce va fi soluționat procedural.

La 23.09.a.c., ora 00.08, în timp ce conducea autoturismul pe str. Gheorghe Lazăr, din municipiul Rădăuți, un tânăr de 24 de ani, din localitate, aflat sub influența băuturilor alcoolice, a  acroșat un autoturism parcat în fața unui imobil. 

Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 1,13 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, la spital, i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

În  cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.

 

•  

 

Faptă de natură penală cercetată de poliţişti

 

 

 

La 22.09.2016, ora 12.30, Postul de poliţie Cacica, a fost sesizat despre faptul că, un bărbat de 51 de ani, din localitate, administratorul unei societăţi comerciale cu profil de exploatare a materialului lemnos, a tăiat și sustras mai mulți arbori de pe raza Cantonului Silvic Maidan.

      Din primele cercetări, polițiștii și specialiștii silvici au stabilit faptul că, deși avea autorizație de exploatare a materialului lemnos cu valabilitate până în data de 17.10.2016, într-o partidă repartizată, bărbatul a tăiat pe lângă arborii marcați legal, alți arbori, la fața locului fiind identificate 47 de cioate nemarcate, iar materialul lemnos rezultat în volum de 28,318 m.c. și valoare de 5.952 lei, sustras de la fața locului.  

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunilor de ”tăiere fără drept de arbori” și ”furt de arbori”, ce va fi soluționat procedural.

 

•  

Material lemnos confiscat de către poliţişti

 

La 22.09.2016, ora 16.30, o patrulă din cadrul Secției 14 Poliție Rurală Vama a oprit pentru control pe raza comunei Frumosu, autoutilitara condusă de un bărbat de 43 de ani, din comuna Vama, care transporta material lemnos.

        În urma verificărilor, polițiștii au constatat faptul că, bărbatul nu deține documente legale de proveniență și transport a cantității de 4,80 m.c. lemn de foc de esență fag.

Materialul lemnos în valoare de circa 1.300 lei, a fost confiscat și predat în custodie Ocolului Silvic Vama, iar conducătorul auto a fost sancționat contravențional pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010.  

Totodată, cu ocazia verificării documentelor autoutilitarei, polițiștii au constatat faptul că, aceasta nu are încheiată asigurarea de răspundere civilă auto, motiv pentru care, conducătorul auto a fost sancționat contravențional conform Legii nr.136/1995, fiindu-i reținute plăcuțele cu numărul de înmatriculare și certificatul de înmatriculare.

Mai nouă Mai veche