Un nou dosar penal pentru nerespectarea ordinului de protecție întocmit de polițiști

Prevenirea violenţei intrafamiliale este o prioritate pentru poliţişti, având în vedere implicaţiile deosebite asupra copiilor generate de comportamentul violent în mediul familial.
În perioada octombrie – decembrie 2016, poliţiştii derulează campania de prevenire ,,Tăcerea te face complice – Opreşte violenţa!”. Campania îşi propune responsabilizarea tuturor în a denunţa faptele de violenţă, astfel încât să poată fi prevenire din timp potenţiale drame şi tragedii. De asemenea, campania îşi propune mediatizarea intensă a informaţiilor privind modul de solicitare şi obţinere a ordinului de protecţie, în condiţiile prevăzute de lege.

Doar în ultimele 48 de ore poliţiştii au întocmit dousă dosare penale pentr nerespectarea ordinului de protecţie, o persoană ajungând în arestul IPJ Suceava.

După ce la data de 13.10.a.c., un bărbat din comuna Moara a fost reținut pentru 24 ore, fiind introdus în arestul I.P.J. Suceava, pentru încălcarea unui ordin de protecţie, la data de 15.10.2016, poliţiştii au întocmit un alt dosar penal unui bărbat din oraşul Vicovu de Sus care, de asemenea, a încălcat un ordin de protecţie.
La 15.10.2016, ora 20:37, Poliţia Oraşului Vicovu de Sus a fost sesizată prin SNUAU 112 cu privire la faptul că un bărbat de 35 de ani, localnic, ar fi urmărit-o şi jignit-o pe soţia sa de 31 de ani, din aceeași localitate şi nu a respectat obligaţiile impuse prin ordinul de protecţie dispus prin sentinţa civilă din data de 25.07.2016 a Judecătoriei Rădăuţi.
Din verificări a rezultat că femeia nu a fost lovită de soţul ei, însă a fost urmărită cu un autoturism de către acesta de la domiciliu până în centrul oraşului Vicovu de Sus. În momentul în care a oprit autoturismul şi intenţiona să coboare, soțul ei a oprit lângă ea şi i-a adresat cuvinte şi expresii jignitoare.
S-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de „nerespectarea hotărârii judecătorești” și „violenţă în familie”.


La nivelul întregului judeţ au loc întâlniri cu cetăţenii, iar poliţiştii de proximitate şi poliţiştii de prevenire merg în familiile în care au fost înregistrate fapte de violenţă pentru a vorbi cu victimele şi a gestiona evoluţia ulterioară a situuţiilor conflictuale.
Un aspect important al întâlnirilor îl promovarea ordinului de protecţie – un instrument legsilativ extrem de util în vederea prevenirii recidevei faptelor cu violenţă.
Trebuie precizat că şi datorită mediatizării intense şi acţiunilor de informare derulate de poliţişti împreună cu partenerii mass-media, în primele 6 luni ale anului 2016 au fost solicitate 17 asemenea ordine de protecţie, faţă de doar 11 în întreg anul precedent.
Legea nr. 217/2003 privind combaterea violenţei în familie a fost modificată la finalul anului 2015, mai exact pe 30 decembrie, atunci când în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 979 a fost publicată Legea nr. 351/2015, act normativ care deja îşi produce efectele.
Concret, potrivit documentului, cererile pentru emiterea ordinului de protecţie pentru victimele violenţei în familie se vor judeca de urgenţă, în termen de cel mult 72 de ore de la depunerea cererii.
"Cererile pentru emiterea ordinului de protecţie se judecă de urgenţă şi, în orice situaţie, soluţionarea acestora nu poate depăşi un termen de 72 de ore de la depunerea cererii. Cererile se judecă în camera de consiliu, participarea procurorului fiind obligatorie", scrie în actul normativ menţionat anterior.
Conform legii, persoana a carei viata, integritate fizica sau psihica, ori libertate este pusa in pericol printr-un act de violenta din partea unui membru al familiei poate solicita instantei ca, in scopul inlaturarii starii de pericol, sa emita un ordin de protectie, prin care sa dispuna, cu caracter provizoriu, una sau mai multe masuri, respectiv obligatii sau interdictii.
Sanctiunea nerespectarii ordinului
Incalcarea oricareia dintre masurile dispuse prin ordinul de protectie constituie infractiunea de nerespectare a hotararii judecatoresti si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an.
In caz de condamnare, nu se poate dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
Este cert ca la acest moment ordinul de protectie si insasi aplicarea acestei masuri reprezinta un element de noutate pentru sistemul legislativ romanesc, ca de altfel si pentru institutiile abilitate sa il puna in executie.
Mai nouă Mai veche