Penelul fermecat 2017, faza județeană



Vernisajul expoziţiei ,,Frumuseți din țara noastră”, organizat în cadrul Concursului Naţional de Creaţie plastică pentru preşcolari ,,Penelul Fermecat”, ediţia a –XII- a, faza județeană, va avea loc vineri, 17 martie 2017, ora 12.00, la Muzeul Bucovinei.

Concursul a fost iniţiat de către Inspectoratul Şcolar Suceava, de către doamna profesor învăţământ preşcolar, prof. Daniela Răileanu, în parteneriat cu: Consiliul Judeţean Suceava, Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional a judeţului Suceava, Uniunea Artiştilor Plastici - filiala Suceava, Colegiul de Artă ,,Ciprian Porumbescu" Suceava, Facultatea de Știinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii ,,Ștefan cel Mare" Suceava, părinţi ai preșcolarilor participanți şi este organizată de cadrele didactice de la: Grădiniţa cu Program Prelungit ,,Gulliver’’ Suceava, Grădiniţa cu Program Prelungit ,,1-2-3” Suceava şi Grădiniţa cu Program Normal Ipoteşti. Expoziţia cuprinde 446 lucrări ale preşcolarilor cu vârste cuprinse între 4-6 ani, din grupele mijlocii şi mari, din tot județul Suceava, realizate într-un limbaj plastic original şi tehnici de lucru diverse, structurate în 4 secţiuni: desen/pictură - 292 lucrări, grafică - 35 lucrări, modelaj - 90 lucrări, mozaic - 29 lucrări. Menționăm înscrierea în concurs a 11 lucrări realizate de copiii de la Grădinița Specială Fălticeni, exponate premiate cu 5 premii I și 6 premii II. Juriul a acordat 400 de premii şi 44 menţiuni, pe secţiuni şi pe grupe de vârstă. Premiile acordate sunt: 224 premii I, 101 premii II, 75 premii III.

Tema anuală a manifestării cultural-artistice ,,Penelul fermecat” a incitat preşcolarii şi cadrele didactice îndrumătoare la proiectarea şi desfăşurarea unor activităţi specifice: vizite la muzee, întâlniri cu muzeografi, drumeții, povestiri, vizionări de filme didactice, citiri de imagini, utilizarea softurilor educaționale, în vederea îmbogățirii reprezentărilor copiilor despre frumusețile țării noastre.Astfel, lucrările copiilor nu relevă doar reprezentarea într-un limbaj plastic a unor frumuseți și bogății ale României, ci transmit experienţe emoţionale, cu valoare intrinsecă, cu referire la viziunea personală asupra elementelor care compun noțiunea de țară. Mesajul lucrărilor realizate de preșcolari ne va trimite înapoi în timp, în copilărie, atunci când ,,țara” se limita la dealurile pline cu flori, pe care alergau copii veseli, la ulița bunicilor unde cu toții jucam șotron sau oină, la biserica din satul bunicii, la locul de joacă din fața blocului unde toți copiii se jucau cu o minge și o coardă, într-un vacarm vesel. Pentru a vă convinge că, preşcolarii au ilustrat plastic percepția personală asupra țării noastre, concomitent cu experiența unor trăiri emoționale intense în momentele în care au realizat lucrările, vă invităm la festivitatea de premiere a celor mai bune exponate, care se va realiza în mod festiv, cu participarea micuţilor „pictori”, împreună cu părinţii şi cadrele didactice îndrumătoare, în locaţia sus-amintită, pentru a oferi tuturor un prilej de bucurie însufleţit de zâmbetele sincere şi inocente ale premianților. Spectacolul de culori, lumini, tonuri și nuanțe oferit de exponate poate constitui un prilej de reflecție pentru adulții privitori, pe care îi invităm la o analiză comparativă între ceea ce își reprezintă mental despre frumusețile țării noastre și exprimarea plastică a preșcolarilor pe aceeași temă.

Expoziţia, prilej de bucurie, de reflexie, de aducere aminte, poate fi vizionată în perioada 17 martie – 7 aprilie 2017.

Maria Matei
director G.P.P. ,,Gulliver”
Mai nouă Mai veche