Reuniune a Comisiei de cultură, culte şi mass media la Suceava

Comisia de cultură, culte şi mass media a Consiliului Minorităţilor Naţionale s-a întrunit la Suceava, la invitația Asociației Italienilor din România RO.AS.IT. și a DRI. Lucrările s-au desfășurat în perioada 27 – 28 aprilie la Muzeul Bucovinei, gazda festivalului local LECTORA, la care au participat toate minoritățile naționale din județul Suceava – germani, ucraineni, italieni, ruși lipoveni, evrei, romi etc.

În ziua de 27 aprilie, după o vizită ghidată a reprezentanților minorităților în Muzeul Bucovinei, recent reamenajat într-o concepție foarte modernă, a avut loc ședința Comisiei de cultură, culte şi mass media, având ca temă Reprezentarea minorităților naționale în muzeele din țară. Colaborări și exemple de bună practică. Doamna Serin Turkoglu, președinta Comisiei de cultură, culte și mass media, a salutat inițiativa de a organiza această activitate într-un muzeu deschis, care poate fi dat ca exemplu pentru buna colaborare cu minoritățile. Doamna Ioana Grosaru, președinta Asociației Italienilor din România RO.AS.IT., a apreciat că este necesar ca organizațiile minorităților să discute cu diferite muzee etnografice, de istorie, de artă din zonele lor, astfel încât trecutul și valorile comunităților să poată fi conservate într-o manieră profesională și prezentate publicului, să poată fi cunoscute prin instrumente agreate de tânăra generație. Un exemplu de bună practică a fost acela al strângerii de fotografii vechi din comunitate pentru organizarea expoziției De la emigrare la integrare, pe care RO.AS.IT. a itinerat-o în anii trecuți în România și în străinătate.

A doua zi, tot la Muzeul Bucovinei a avut loc vernisajul expoziției De la Garullo Garulli… la arta aplicată contemporană, organizată de Asociația Italienilor din România RO.AS.IT., completată de o expoziție de pictură a cunoscutei artiste Angela Tomaseli, după care dl. Antonio Rizzo, membru marcant al comunității italiene din București, a prezentat volumul Poeți italieni între tradiție și inovație: de la Crepusculari la Quasimodo și Ungaretti, volum care constituie al treilea caiet din seria Imi amintesc de o zi de școală. Cartea, tipărită în română și italiană sub coordonarea domnului Rizzo, cu contribuția unor eminenți traducători, a apărut cu sprijinul financiar al RO.AS.IT.

Reprezentanții minorităților au avut prilejul de a participa și la alte momente desfășurate în cadrul festivalului LECTORA – expoziția documentară Selma Meerbaum și alți poeți bucovineni de limbă germană, prezentarea unui film realizat de studenți din Cernăuți, Ucraina, despre deportarea germanilor bucovineni, lansări de carte, conferințe ale unor invitați din Marea Britanie și din Germania etc. Programul s-a încheiat cu o vizită interesantă la Cetatea de Scaun a Sucevei.
Mai nouă Mai veche