42 de elevi au fost prinși de polițiști în timp ce chiuleau de la școală

În perioada 18 – 19 octombrie 2017, poliţiştii au intensificat acţiunile pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic, asigurarea protecţiei unităţilor de învăţământ, prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente şcolilor, precum şi a absenteismului şcolar.

În această perioadă, au desfăşurat activităţi specifice poliţiştii de proximitate din mediul urban şi poliţiştii din cadrul secţiilor de poliţie rurală/posturilor de poliţie comunale, principalele obiective ale acţiunii fiind: prevenirea comiterii de fapte antisociale de către elevi, prevenirea victimizării minorilor, creşterea gradului de siguranţă rutieră în zona unităţilor de învăţământ, dar şi prevenirea cazurilor de absenteism şcolar. S-a urmărit, de asemenea, creşterea gradului de asigurare a pazei şi protecţiei bunurilor aparţinând unităţilor de învăţământ şi prevenirea şi combaterea vânzării de produse din tutun şi băuturi alcoolice minorilor.



Drept consecinţă, pentru creşterea gradului de siguranţă în unităţile de învăţământ au acţionat în sistem integrat peste 160 de poliţişti, acestora alăturându-se un număr de 97 reprezentanţi ai altor instituţii, 91 dintre aceştia constituind personal al unităţilor de învăţământ.

Zilnic, echipaje de poliţie au fost  prezente în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor.

De asemenea, au fost efectuate patrulări în zona şcolilor, atât pe parcursul orelor de curs, cât şi în perioadele când elevii nu au avut cursuri, întrucât multe unităţi şcolare deţin terenuri de sport care sunt frecventate de un număr mare de copii.

Poliţiştii au desfăşurat întâlniri preventive cu elevii în cadrul unităţilor şcolare, fiind organizate 83 de activităţi de informare şi responsabilizare a elevilor.



Acţiunile poliţiştilor au vizat şi prevenirea absenteismului şcolar. Au fost identificaţi 42 de elevi în situaţie de absenteism şcolar, fiind realizate 8 informări către unităţile de învăţământ privind elevii depistaţi absentând de la cursuri.

De asemenea, poliţiştii au efectuat 84 de controale privind respectarea prevederilor Legii nr. 333 din 2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor. Astfel de controale vor fi efectuate şi în continuare pe linia verificării modului de acces în incinta şcolilor şi executării pazei.

În vederea prevenirii şi combaterii vânzării de produse din tutun şi băuturi alcoolice minorilor, au fost verificate 118 societăţi comerciale.

Poliţiştii au constat săvârşirea unei infracţiuni şi au aplicat 42 de sancţiuni contravenţioanle, în valoare de 11.320 lei.
Mai nouă Mai veche