Brăduț Stănescu din Verești, reținut în arest pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Este acuzat de un prejudiciu de aproape 130.000 de lei


Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

O echipă complexă formată din lucrători de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, efectuează cercetări într-o cauză penală privind săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, în formă continuată.

În această cauză penală, în cursul zilei de 13 decembrie 2017, ca urmare a obţinerii mandatului de percheziţie emis de judecătorul de dreturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Suceava, a fost efectuată o percheziţie domiciliară la locuinţa suspectului STĂNESCU BRĂDUŢ, din comuna Vereşti.
Activităţile au fost efectuate de lucrători de poliţie din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, cu sprijinul Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Suceava, precum şi cu sprijinul Serviciului de Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava şi al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava.

În cauza penală menţionată, STĂNESCU BRĂDUŢ este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, în formă continuată.

Din probele administrate până la acest moment al urmăririi penale au rezultat următoarele aspecte de fapt:
În perioada 2015 – 2017, în calitate de persoană fizică neautorizată, Stănescu Brăduţ a achiziţionat, în baza a 73 de facturi fiscale, atât personal, cât şi prin intermediul unor membri de familie sau persoane apropiate, cantităţi mari de tablă de la societăţi comerciale din municipiul Galaţi, pe care a comercializat-o ulterior, uneori după prelucrare, fără a emite documente legale şi fără a înregistra şi declara veniturile realizate, în cuantum total de 2.284.792 lei, cauzând un prejudiciu total bugetului general consolidat al statului în sumă de 128.847 lei (TVA – 70.089 lei, impozit pe venit – 40.263 lei, contribuţii de asigurări sociale – 3.849 lei, contribuţii de asigurări sociale de sănătate – 14.646 lei) (infracţiunea de evaziune fiscală).
În aceeaşi perioadă, Stănescu Brăduţ a ascuns şi disimulat adevărata provenienţă a sumei de 128.847 lei, provenită din infracţiunea de evaziune fiscală, respectiv într-o primă etapă Stănescu Brăduţ a ascuns sumele de bani obţinute din infracţiunea de evaziune fiscală prin reintroducerea acestora în circuitul economic, prin achiziţii de tablă efectuate în mod succesiv, activitate continuată şi apoi urmată de disimularea adevăratei naturi a provenienţei bunurilor, cunoscând că acestea provin din infracţiuni, respectiv prin efectuarea de investiţii (achiziţionarea a două autoutilitare, construirea de noi anexe, îmbunătăţiri aduse imobilului în care locuieşte – pavarea întregii curţi, construirea de porţi (infracţiunea de spălare de bani).

Cu ocazia efectuării percheziţiei domiciliare, a fost identificată şi ridicată o sumă considerabilă de bani (peste 400.000 de lei), şi au fost identificate şi ridicate cantităţi mari de materiale (tablă, accesorii pentru acoperişuri din tablă).

La data de 13 decembrie 2017, organele de poliţie din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au dispus reţinerea suspectului STĂNESCU BRĂDUŢ, pentru 24 de ore.

Ulterior, la aceeaşi dată, procurorul din cadrul Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de STĂNESCU BRĂDUŢ, acesta dobândind calitatea de inculpat.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, atunci când stadiul anchetei penale va permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nici o situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

PRIM PROCUROR, 
Lucian STĂNESCU 

purtător de cuvânt,
PROCUROR ŞEF SECŢIE,
Maria Cristina CIORNEI
Mai nouă Mai veche