FOTO Refugiații din Rădăuți au primit Codul Penal românesc tradus în engleză

Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava, împreună cu 8 poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Rădăuţi au desfăşurat în perioada premergătoare dar și ulterioară Sărbătorilor Pascale activități pentru creşterea gradului de informare şi reducerea riscului victimal pentru persoanele aflate în Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi.

Persoanele aflate în centru prezintă un risc victimal crescut, mai ales prin prisma dificultății conştientizării şi însuşirii cadrului legislativ naţional, fiind necesare măsuri de promovare a incluziunii sociale şi informare cu privire la modalităţile legale de gestionare a unor probleme.

Scopul acţiunilor a fost creşterea gradului gradului de siguranţă a persoanelor aflate în centru, dar şi însuşirea unor repere legislative naţionale minime care să faciliteze integrarea migranţilor şi să îi protejeze de riscul infracţional şi victimal.

Totodată a fost promovat numărului unic de urgenţă 112 şi a modalităţile de sesizare a faptelor antisociale.

Persoanele aflate în centru au fost informate cu privire la normele minime din domeniul rutier, dar şi cu privire la legislaţia incidentă infracţiunilor contra persoanei şi contra patrimoniului. Persoanele solicitante de azil au fost informate cu privire la specificitatea obiceiurilor şi tradiţiilor din perioada Sărbătorilor Pascale în Bucovina şi cu privire la modalităţile de evitare a unor situaţii conflictuale.

Acţiunile de informare şi prezentare a reperelor legislative şi a recomandărilor preventive au fost derulate în parteneriat cu reprezentanţii Centrului Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi şi facilitate de prezenţa unor interpreţi şi traducători autorizaţi în dialectele vorbite de beneficiari.

Toate persoanele din centru au primit materiale bilincve (în română şi engleză), inclusiv un cod penal românesc tradus în limba engleză. Un capitol aparte abordat a fost cu privire la infracționalitatea la viața sexuală și circumstanțele agravante prevăzute de legislația penală românească în ceea ce privește săvârsirea unor infracțiuni asupra membrilor familiei.

Persoanele solicitante de azil au inițiat discuţii interactive, exprimând experienţe de viaţă din cele mai triste pe care le-au trăit până să ajungă în centru.

Acţiunea poliţiştilor nu s-a rezumat doar la activităţile din Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi, între orele 10.30 – 20.00 efectuându-se controlul localurilor publice din zona adicentă Centrului pentru prevenirea faptelor cu violenţă, tulburarea ordinii şi liniştii publice etc.

De asemenea, au fost efectuate activităţi de control al traficului rutier pe căile de acces către Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi şi au fost stabilite puncte de intervenţie în caz de eveniment.

Au fost verificate şi efectuate instructaje cu personalul şi administratorii a 8 societăți comerciale, farmacii, baruri și săli de jocuri din zona centrului.

Pentru unele nereguli constate în cadrul acţiunilor de control au fost aplicate şi 10 sancțiuni contravenționale, în valoare de 2610 lei.

Identificarea grupurilor vulnerabile este o prioritate a poliţiştilor suceveni, astfel de acţiuni de prevenire şi informare desfăşurate în sistem integrat de către poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi structurile operative urmând a fi desfăşuratze şi în perioada următoare, astefel încât mesajul preventiv să fie directionat cu eficienţă către beneficiari.

Mai nouă Mai veche