Percheziții la sediul Poliției de Frontieră Brodina și la suspecți de contrabandă. Zece persoane au fost reținute


În perioada septembrie 2017 - iunie 2018, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava au documentat activitatea infracțională a mai multor persoane care aveau preocupări infracționale pe linia contrabandei cu țigarete de proveniență extracomunitară pe raza județului Suceava. Ca urmare a activităților de urmărire desfășurate în cauză, a rezultat faptul că, începând cu luna septembrie 2017, pe raza comunei Ulma și a orașului Vicovu de Sus, judeţul Suceava, a acționat un amplu grup infracțional organizat transfrontalier, constituit la o data anterioară, din care fac parte cetățeni români și ucraineni, specializat în traficarea de țigarete de proveniență extracomunitară.

S-a reţinut că membrii grupului infracţional introduceau ţigaretele din Republica Ucraina în România, prin porțiunile de așa-numită frontieră verde, adiacentă localităților respective, transportul din proximitatea frontierei de stat și depozitarea temporară, cât și de valorificarea en-gross către beneficiari de pe raza județului Suceava și mai ales din orașul Vicovu de Sus, dar și către beneficiari de pe raza altor localități din țară.

În urma documentării activităților infracționale derulate de către membrii grupului infracțional organizat, în perioada septembrie 2017 – iunie 2018, au fost efectuate opt activități de capturare legendată a unor cantități de țigarete de proveniență extracomunitară, în cantitate totală de aproximativ 148 de baxuri (aproximativ 74.000 de pachete) de țigarete de proveniență extracomunitară.

La data de 23.07.2018, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din Suceava, au efectuat 38 de percheziții domiciliare dintre care 37 pe raza judeţului Suceava, una vizând sediul Sectorului Poliției de Frontieră Brodina, și una pe raza judeţului Ialomița și au fost conduse la audieri 11 persoane, dintre care una arestată în altă cauză.

Procurorii D.I.I.C.O.T. – S. T. Suceava au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore faţă de 10 inculpaţi iar cu privire la 9 dintre aceştia s-a formulat propunere de arestare preventivă pentru o durată de 30 de zile.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost ridicate 13.389 pachete (aproximativ 27 de baxuri) cu țigarete de proveniență extracomunitară, 19 autoturisme, între care majoritatea tip Jeep, sumele de 63.660 lei, 10.250 euro și 720 pounds, 106 telefoane mobile, 96 de cartele telefonice, 3 laptop-uri, 3 hard-disk-uri, înscrisuri și acte, un binoclu, 7 stații de emisie – recepție cu acumulatori, precum și un număr de 11 comprimate de ecstasy.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul B.C.C.O. – Suceava, S.C.C.O – Botoșani și D.G.A.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Grupării de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacău.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
Mai nouă Mai veche