VIDEO Zeci de case, drumuri, poduri, diguri și conducte de gaz, afectate de inundații în județul Suceava

În urma avertizărilor de fenomene meteo periculoase, din perioada 29-30.06.2018, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava s-a activat Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, cu reprezentanţi ai pompierilor militari, prefecturii, poliţiei, jandarmeriei şi ai S.G.A. (Sistemul de Gospodărire a Apelor). De asemenea, prin Dispeceratul comun ISU-SAJ s-au informat imediat toate primăriile de pe raza judeţului, cu privire la atenţionările emise. În paralel, s-au pregătit tehnica şi mijloacele de intervenţie la nivelul fiecărei subunităţi de salvatori din judeţ, fiind crescută și capacitatea operațională, pentru asigurarea misiunilor specifice.

Pe parcursul zilei de sâmbătă, pompierii militari suceveni au intervenit, în urma ploilor torenţiale, care au afectat 16 localităţi din județ, respectiv Vatra Dornei, Gura Humorului, Stulpicani, Slatina, Solca, Frasin, Straja, Berchișești, Rădăuți, Brodina, Capu Codrului, Broșteni, Capu Câmpului, Doroteia, Neagra și Boroaia.209 pompieri salvatori, cu 55 de mijloace de intervenție (autospeciale, autocamioane și motopompe), sprijiniţi de poliţişti, jandarmi, lucrători ai Serviciilor Voluntare, ai Comitetelor Locale și ai Comitetului Județean pentru Situaţii de Urgenţă, lucrători ai Serviciului de Gospodărire a Apelor și polițiști locali (în total 467 de persoane, cu 156 de mijloace de intervenţie), au intervenit în diferite situaţii, de monitorizare și pentru evacuarea apei din 53 de case, 43 de anexe, 77 de curți și 24 de beciuri.

La momentul transmiterii comunicatului, sunt afectate DJ177A, între localitățile Frasin și Doroteia, și DJ209A, între localitățile Slatina și Găinești. De asemenea, 3 localități sunt fără curent electric, respectiv Slatina (cu 17 posturi de transformare), Broșteni (7 posturi de transformare) și Voroneț (10 puncte de transformare).

O altă consecință a fenomenelor meteo periculoase este ruperea conductei magistrale ce alimentează cu gaz natural municipiul Rădăuți și agenții economici din zonă, iar echipaje specializate lucrează pentru remedierea situației.

În jurul orei 17:30, inspectorul general al IGSU, generalul de brigadă Dan-Paul Iamandi, a ajuns în județul Suceava, unde alături de prefectul Mirela Adomnicăi și inspectorul șef al pompierilor militari suceveni, colonelul Costică Ghiață, a monitorizat și a evaluat zonele cele mai afectate de inundații.

Sâmbătă seară, la 23:00, situația din județ este ameliorată în toate zonele afectate, datorită reducerii cantității de precipitații și scăderii nivelului apelor. Ultimele misiuni de evacuare a apei se înregistrează în localitatea Boroaia, unde alături de pompierii militari suceveni au sosit în sprijin două echipaje de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov, cu două autocamioane și două motopompe, care lucrează pentru evacuarea apei din gospodării.

Zonele critice vor fi în permanent monitorizate pe tot parcursul nopţii, urmând ca în perioada următoare, comisii mixte să se deplaseze în teren şi, împreună cu autorităţile locale, să evalueze pagubele generate de inundaţii.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.