VIDEO Stejarul multisecular de la Botoșana a fost datat cu C14 și rezultatul confirmă legenda care spune că Ștefan cel Mare s-a odihnit la umbra luiProfesorul Adrian Pătruț de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca a reușit să afle vârsta stejarului multisecular din localitatea Botoșana. În urma datării prin tehnica Carbon-14 s-a stabilit că vârsta arborelui este de 645 de ani, cu o marjă de eroare de +/- 50 de ani.

Stejarul multisecular din Botoșana are diametrul tulpinii de trei metri și o înălțime de 17 metri și jumătate. Coronamentul este larg și bogat și ajunge la 23 de metri în diametru și acoperă o treime din înălțimea totală.

Stejarul secular a fost declarat monument al naturii, este ocrotit de lege și este în patrimoniul natural al României. Arborele se află în clasamentul celor mai mari stejari din România, alături de cel din Cajvana și cel din Țebea, și este printre cei mai vechi arbori din specia sa din Europa.

Legendele locale, transmise din tată în fiu, povestesc că stejarul există încă de pe vremea lui Ștefan cel Mare. Se spune că, într-o călătorie a voievodului de la Cetatea de Scaun la Mănăstirea Putna, obosit fiind, Ștefan-Vodă a poposit la umbra sa timp de câteva ceasuri și a admirat falnicul copac.

Legenda nu este infirmată de rezultatele științifice. Conform datării cu Carbon-14, stejarul avea deja mai bine de 70 de ani în timpul domniei voievodului Ștefan cel Mare.Mai nouă Mai veche