Tânără altoită zdravăn de soțul ei, la Vicovu de Jos. Polițiștii au emis ordin de protecție împotriva soțului


La data de 25.01.2019, orele 04.26, polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești au fost sesizați prin SNUAU 112 de către o femeie de 21 de ani din comuna Vicovu de Jos, despre faptul că a fost agresată de soțul ei.
La 25.01.2019, în jurul orelor 04.00, reclamanta a avut un conflict verbal cu soțul său de 25 de ani, localnic, care a lovit-o. Apelanta nu a solicitat intervenția unei ambulanțe.
A fost evaluată situația de risc și s-a dispus emiterea unui ordin de protecție împotriva soțului victimei, acesta fiind evacuat din locuință.
S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „violenţă în familie”.


Reamintim că de la 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la  cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.

Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune obligații sau interdicții, precum evacuarea locuinței, păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.
Mai nouă Mai veche