Bărbat care și-a atacat fiul vitreg cu un topor, trimis în judecată pentru tentativă de omor


Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a doi inculpați: inculpatul A cercetat în stare de arest preventiv pentru săvârşirea infracțiunii de tentativă la violență în familie cu referire la infracțiunea de omor și inculpatul B cercetat în stare de libertate pentru săvârşirea infracțiunii de tentativă la violență în familie cu referire la infracțiunea de loviri sau alte violențe.

Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:

Persoana vătămată în prezenta cauză a venit la locuinţa inculpatului A situată într-o zona rurală a județului Suceava, cu mama sa, când avea vârsta de 9 ani. Inculpatul A a întreţinut relaţii de concubinaj cu mama persoanei vătămate, din relaţiile acestora rezultând trei copii. După decesul mamei sale, persoana vătămată a continuat să locuiască în gospodăria inculpatului A, acesta tratându-l (la început) ca pe un fiu natural.
Persoana vătămată are de mai mulţi ani probleme de sănătate grave, iar din luna decembrie 2018 inculpatul A a fost desemnat asistent personal al victimei, având un salariu lunar.

În ultima perioadă între inculpat şi victimă au avut loc adeseori certuri şi discuţii în contradictoriu, dar și episoade violente, în special în perioadele când ambele persoane consumau băuturi alcoolice; în concret, persoana vătămată reproşa tatălui său vitreg că toate bunurile din gospodărie îi aparţin, sunt cumpărate cu banii pe care primăria îi dă acestuia ca să-l îngrijească, în realitate tatăl său vitreg nu se ocupă de el în niciun mod.

La data de 30 noiembrie 2019 la locuinţa inculpatului A se aflau mai multe persoane care au consumat o cantitate mare de băuturi alcoolice. Printre acestea se afla persoana vătămată şi coinculpatul B (fiul natural al inculpatului A şi totodată frate matern cu persoana vătămată).

În jurul orei 19:00, pe fondul stării de ebrietate în care au ajuns, persoana vătămată i-a reproşat inculpatului A că nu are grijă de el. Din probatoriul administrat a rezultat că inculpatul A s-a enervat, proferând ameninţări la adresa victimei. Aflat la rândul său în stare avansată de ebrietate, inculpatul B a început să exercite acte de violenţă cu pumnii asupra persoanei vătămate.

Între timp, inculpatul A a părăsit locuinţa, s-a deplasat în şură de unde a luat un topor, a revenit în casă şi profitând de faptul că victima era căzută pe hol (fiind imobilizată de coinculpatul B), a încercat să o lovească în zona cranio-cerebrală cu toporul. Datorită stării de ebrietate în care se afla, inculpatul A nu a putut lovi victima, motiv pentru care a luat un cuţit cu care a încercat să o lovească în zona abdominală, activitate care de asemenea nu i-a reuşit întrucât cuţitul nu era ascuţit, a luat apoi un alt cuţit cu care a reuşit doar să taie haina pe care o purta persoana vătămată; această activitate ilicită nu a putut atinge rezultatul scontat întrucât persoana vătămată se zbătea în încercarea de a scăpa de coinculpatul B care stătea deasupra sa.

După puţin timp, persoana vătămată a reuşit să-l îndepărteze de deasupra sa pe coinculpatul B şi a fugit apoi spre locuinţa sa, aflată în aceeași curte, urmat fiind de ambii inculpaţi. În locuinţă, victima a fost prinsă și doborâtă pe podea de către inculpatul B care, apoi, s-a aşezat din nou deasupra persoanei vătămate şi a continuat să-i aplice mai multe lovituri cu pumnii în diverse zone anatomice.

Inculpatul A a pătruns şi el în locuinţa victimei, având în continuare toporul asupra sa. A rezultat din cercetări că inculpatul A a ridicat toporul deasupra capului său şi a aplicat victimei în zona cranio-cerebrală aproximativ 4 - 5 lovituri cu muchia toporului, persoana vătămată pierzându-și cunoștința.

În acest moment, cei doi inculpaţi au abandonat orice altă intenţie de violenţă, s-au deplasat în locuinţa lor după care s-au culcat.

Un martor a apelat Dispeceratul 112 şi a solicitat asistenţă medicală pentru victimă.

Persoana vătămată a fost transportată la o unitate medicală din județul Suceava unde i-a fost acordată asistenţă medicală de urgenţă.

Medicul legist a efectuat examinarea medico-legală a victimei, concluzionând în cuprinsul raportului că aceasta a prezentat traumatism cranio-cerebral în zona parieto-temporală stânga, cu contuzii hemoragice cortico-subcorticale parietal stânga şi temporal stânga, fractură cominutivă cu fragmente detaşate temporal stânga ce au necesitat craniotomie, plagă cranio-cerebrală temporală stânga, hematom epicranian vertex, hematom, echimoze, tumefacţie echimotică. Aceste leziuni au pus în primejdie viaţa victimei, iar medicul legist a apreciat că sunt necesare un număr de 45-50 zile de îngrijiri medicale în vederea vindecării.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Mai nouă Mai veche