Aproape două sute de amenzi în valoare de peste 760.000 de lei aplicate într-o singură zi pentru nerespectarea ordonanțelor militare

În cursul zilei de 11.04.2020, pentru prevenirea și combaterea infectarii cu Covid 19, la nivelul județului Suceava au acționat in total 291 de polițiști, 101 polițiști locali, 34 de militari MAPN si 90 de jandarmi pentru verificarea la domiciliu a persoanelor aflate în autoizolare, verificarea locațiilor de carantinare sau a societăților comerciale, escortarea convoaielor și pentru impunerea interdicțiilor pe timpul Stării de Urgență.

Au fost verificate 3185 de persoane aflate în autoizolare/carantină și au fost aplicate 196 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea Ordonanței Militare, respectiv încălcarea prevederilor privind circulația persoanelor, valoarea acestora fiind de 763.000 lei.

Au fost întocmite doua dosare penale pentru săvârșirea infracțiunilor de zădărnicirea combaterii bolilor iar pentru 3 persoane care nu au respectat izolarea la domiciliu s-a dispus măsura carantinarii.Ca urmare a verificărilor efectuate în perioada 10-11.04.2020 în baza informațiilor apărute în spațiul public cu privire la un grup de persoane din comuna Pătrăuţi - zonă aflată în carantină, care au fost întorşi de pe aeroportul din municipiul Sibiu şi care urmau să se deplaseze în Germania la muncă sezonieră în agricultură – polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că funcționari din cadrul primăriei Pătrăuţi, au săvârşit infracțiunea de „zădărnicirea combaterii bolilor”– constând în acea că, în cursul lunii aprilie 2020 au fost eliberate mai multe adeverinţe către diverse persoane din localitate prin care s-a facilitat părăsirea zonei de carantină, fiind încălcate astfel măsurile de prevenire şi combatere a răspândirii bolilor.
În cauza a fost înregistrat un dosar penal pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava în care se vor efectua cercetări de către polițiștii din cadrul I.P.J. Suceava – S.I.C.E. sub aspectul săvârşirii infracțiunii de „zădărnicirea combaterii bolilor”.
De asemenea, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în sumă totală de 210.000 persoanelor care au încălcat restricțiile de circulație instituite cu privire la municipiul Suceava și cele 8 comune arondate (printre care se află și com. Pătrăuţi) – măsuri speciale instituite prin Ordonanţa Militară nr.6 din 2020.
Cu privire la persoana care a efectuat transportul pe traseul Suceava – Sibiu a fost aplicată o sancțiune contravențională - în valoare de 5.000 de lei la Lg.38/2003, fiind dispusă măsura complementară a suspendării dreptului de utilizare a mașinii pentru 6 luni de zile şi ridicarea plăcutelor de înmatriculare, o sancțiune contravenționala în valoare de 20.000 de lei la OG 1/1999 şi o sancțiune contravenționala în valoare de 5.000 de lei la art.1 lit. a din Lg.12/1990 rep. - fiind confiscată și suma de 850 lei.

Tot la 11.04.2020, ora 15.30 un grup de 9 persoane care au părăsit zona de carantină instituită prin Ordonanţa Militară nr. 6/2020 au fost preluate către un echipaj de poliţie din cadrul Serviciului Rutier din localitatea Drăguşeni, autocarul cu care se deplasau acestea fiind condus la sediul Poliţiei municipiului Suceava.
În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că la 11.04.2020 un grup de 9 persoane, domiciliate în localităţile limitrofe municipiului Suceava, unde s-a instituit măsura carantinării prin Ordonanţa Militară nr. 6/2020 intenţionau să se deplaseze cu un autocar de transport persoane la aeroportul din municipiul Iaşi cu intenţia de a pleca în Germania pentru a efectua activităţi agricole sezoniere.
Din verificări s-a stabilit că șoferul vehiculului a evitat filtrul de poliție și a efectuat deplasarea pe un drum de câmp din localitatea Bosanci, după care a ajuns la sensul giratoriu din mun. Fălticeni.
Toate cele nouă persoane au fost transportate la domiciliul lor cu autospecialele din dotare prevăzute cu perete despărţitor (capsulate), fiind sancţionate pentru încălcarea prevederilor Ordonaţei Militare nr. 6/2020 cu amenzi în cuantum de 18000 lei.

Reamintim faptul că, începând cu data de 03 aprilie a.c., valoarea amenzilor ce pot fi aplicate de autorităţi a crescut, cuantumul fiind cuprins între 2.000 şi 20.000 de lei pentru persoane fizice, respectiv 10.000 şi 70.000 de lei, în cazul persoanelor juridice.

În plus, există și sancțiuni complementare pentru cei care nu respectă prevederile legale, respectiv:
-confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție;
-interzicerea accesului la respectivele bunuri, prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate;
-suspendarea temporară a activității;
-desființarea unor lucrări;
-refacerea unor amenajări.
Pentru siguranța dumneavoastră, a celor dragi și a comunității, vă rugăm să rămâneți acasă, să limitați contactul cu alte persoane și să respectați prevederile ordonanțelor militare!
Mai nouă Mai veche