Conflict etnic la Bosanci după ce primarul a vândut un teren unei familii de romi care a început să construiască o casă

Miercuri, 6 aprilie, aproximativ 20 de persoane din comuna Bosanci au uitat de carantină şi de regulile de distanţare socială şi, supăraţi foc, au venit la sediul primăriei ca să-i ceară socoteală primarului pentru că a vândut o bucată de teren proprietate personală unei familii de etnie romă. 

Nemulţumiţii susţin că romii au avut dintotdeaua cartierul lor în comună şi opinează că n-ar trebui să-şi facă locuinţe prin alte zone. Ei au mai spus că noii proprietari s-ar fi apucat să-şi contruiască un gard fără autorizaţie de la primărie.

„Avem case construite lângă zona romilor. Domnul primar a cumpărat o bucată de teren, 5 metri, de la un cetăţean. Mai are încă 10 metri. Primarul le-a dat unor romi voie să pună gard pe hotar cu vecinul nostru. Vrem ca primarul să nu le vândă romilor terenul de casă, pentru că se află între proprietăţile nostre. Romii din Bosanci au avut timpul cartierul lor. Ieri, nefiind încă proprietari, au sărit la bătaie la români. Ce se va întâmpla când vor fi proprietari? Romii din Bosanci nu au fost discriminaţi niciodată. (...) Nemulţumirea noastră este că bagă romi între casele noastre. Copiii noştri nu vor avea linişte acolo. Şi-n ziua de Paşte au cântat manelele de a răsunat jumătate de Bosanci”, ne-a declarat unul dintre nemulţumiţi.



Primarul comunei Bosanci, Neculai Miron, le-a spus nemulţumiţilor că romii şi românii au drepturi egale, lăsând să se înţeleagă că nu va renunţa la tranzacţia imobiliară.

„Este o familie fără probleme penale, este o familie liniştită, fără cazier. Nemulţumirea asta aşa o soluţionez: cetăţenii romi au drepturi egale cu cetăţenii români. Ceea ce vor să facă câţiva oameni acolo se cheamă rasism şi nu spun vecinii cine cumpără pământul. Sunt oameni paşnici, cu familii. Majoritatea romilor din comună sunt oameni înstăriţi”, a arătat alesul local.
Mai nouă Mai veche