ÎPS Pimen a primit trei doze de plasmă convalescentă, cel mai nou tratament anti-COVID din RomâniaÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, internat la “Matei Balș” și aflat în stare critică la Terapie Intensivă, a primit trei doze de plasmă convalescentă, un tratament ce se administrează în România de săptămâna trecută. Starea sa de sănătate se înrăutățea și deteriorarea putea deveni ireversibilă, au precizat surse medicale pentru Libertatea.

Tratamentul cu plasmă convalescentă este practicat în multe state ale lumii și ale Europei, ca o posibilă variantă de recuperare a pacienților infectați cu coronavirus. Plasma este partea lichidă, incoloră a sângelui, și conține anticorpi.

Ea se prelevează de la pacienții vindecați de COVID-19 în Centrele de Transfuzii și este apoi administrată, în spitale, persoanelor bolnave, un procedeu clasic în medicină, un soi de precursor al vaccinului, în termeni populari.

În cazul ÎPS Pimen, încă se așteaptă efectul, pentru că starea ierarhului de 90 de ani a devenit foarte gravă, potrivit informațiilor din Institutul Matei Balș.

Dintre pacienții tratați cu plasmă, unul a ieșit de la ATI, iar alți doi sunt tot la terapie intensivă, în stare stabilă.

Cum a început procedura în România

Primele prelevări de plasmă din România s-au făcut la Centrul de Transfuzii București în urmă cu aproape două săptămâni. Al doilea donator, Andrei Tănase, ne-a spus povestea sa.

“Am fost la schi în Franța, simptomele au apărut a doua zi după ce m-am întors. Era luna martie. Am avut o formă medie. Am fost la «Matei Balș», am fost depistat pozitiv. Am stat internat 8 zile la «Victor Babeș», unde am primit plaquenil si azitromicina”, povestește bărbatul.

Ulterior a întrebat la Centrul de Transfuzii București dacă poate dona plasmă. Auzise că tratamentul este administrat cu succes în alte țări. Pe atunci, centrul nu avea această posibilitate. Când a revenit cu întrebarea, exista deja un aparat de colectare de plasmă instalat și funcțional.

“Am stat vreo două ore, procedura durează cel mult o oră. Personalul încă e la început și încă învață. Era un specialist care le făcea training. E nedureros complet, e ușor de donat, nu te simți slăbit, pentru că plasma e separată și sângele se întoarce în organism”, completează Andrei Tănase.

Cel care donează petrece mai mult de o oră, cât durează procedura, în Centrul de Tranfuzii, pentru că i se fac mai multe teste, pentru anticorpi, boli transmisibile și grupa de sânge. Plasma de la un singur donator ajunge pentru trei persoane.

Aparatul folosit la București a fost donat de omul de afaceri Florin Hozoc. Acesta a mai dat statului alte trei astfel de aparate, iar pe altele le-a împrumutat centrelor de transfuzii din țară pentru un an.


Demersul lui nu a fost lipsit de piedici. A durat aproape o lună ca autoritățile să facă formalitățile. Unele centre de transfuzii au acceptat cu greu ideea de a folosi un astfel de aparat. Acum există nu doar dispozitive pentru o asemenea procedură, dar și un site, covidplasma.ro, unde se pot înscrie cei interesați să doneze. Pot dona persoanele care s-au vindecat de coronavirus.2 comentarii:

  1. Poate o duce pina la 150 ani .Tara are nevoie de oameni care sunt puternici si poate munci !!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mã intreb de ce nu îl lasã sã moarã in pace. Cheltuialã inutilã la ani lui

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.