Elevii suceveni condamnă abuzul Primăriei Suceava care încalcă legea și nu le acordă gratuitate pentru transportul în comun

TPL Suceava

Consiliul Județean al Elevilor Suceava, unica structură de reprezentare a elevilor la nivel județean care apără drepturile și interesele legitime ale beneficiarilor primari ai educației, condamnă ferm abuzul făcut de către Primăria Municipiului Suceava la adresa elevilor.

În data de 02.06.2020 a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern nr. 435 care prevede gratuitatea transportului pentru elevi și noile mecanisme de decontare a cheltuielilor de transport. Orice act normativ aprobat de guvern intră în vigoare la data publicării acestuia, ceea ce înseamnă că, începând cu data de 2 iunie, elevii școlarizați în România beneficiază în mod gratuit de transport local, transport cu trenul, pe tot parcursul anului calendaristic, naveta între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați, astfel fiind asigurată pe toată perioada anului școlar.

Referitor la transportul public local (TPL Suceava) Art.2, Capitolul I din Hotărârea de Guvern prevede că:

„Pentru a beneficia de gratuitatea serviciilor publice de transport local, elevii din învățământul preuniversitar vor solicita centrelor de emitere a documentelor de transport, aparținând operatorului de transport public local, în baza carnetului de elev emis de unitatea de învățământ, vizat prin ștampilă pentru anul în curs, eliberarea documentului de călătorie cu transportul local de tipul legitimație de transport/abonament/card sau alte documente tip, cu valabilitate lunară”

Conform declarațiilor făcute de domnul primar al Municipiului Suceava, Ion Lungu, în presă și pe paginile personale de social media, aceste facilități trebuiau să fie implementate în localitate începând cu data de 15 iunie. În realitate, în urma numărului mare de sesizări primite de la elevi care au solicitat eliberarea abonamentelor gratuite, am constatat că Primăria Municipiului Suceava a decis acordarea discriminatorie a acestor facilități, doar pentru elevii aflați în an terminal și care susțin examenele în această perioadă.

De asemenea, în urma verificărilor făcute de către membrii Biroului executiv al Consiliului Județean al Elevilor Suceava la centrele de emitere a documentelor de transport, s-a constatat că legitimațiile de transport nu sunt eliberate în regim gratuit așa cum prevede Hotărârea de Guvern. Conform răspunsurilor primite, singura opțiune de a accesa un abonamet este plata integrală a acestuia, deoarece “...așa a decis domnul primar!”.

În acest sens, elevii suceveni solicită Consiliului Local Suceava respectarea prevederilor legale în ceea ce privește transportul local gratuit al tuturor elevilor, pe toată perioada anului calendaristic și aplicarea noilor mecanisme de decontare a cheltuielilor pentru transport!

„Nu este prima dată când elevii reprezintă un instrument de campanie electorală la nivel local! Viitorul acestei țări stă în mâinile actualei generații. Dacă nu vom investi în prezent într-un sistem educațional incluziv și calitativ, nu vom vedea o evoluție pe termen lung. Decidenții trebuie să reprezinte un garant al respectării cadrelor legislative, să fie informați și interesați de viața comunității. Eu și colegii mei, nu ne mulțumim cu ideea că așa este sistemul și că nu putem schimba nimic. Pe această cale, dorim să cerem respectarea Hotărârii de Guvern, în spiritul corectitudinii și a egalității de șanse!”- Rafael Barac Bologa, Președintele Consiliului Județean al Elevilor Suceava
Mai nouă Mai veche