Fetiță de 13 ani violată de un recidivist cu condamnări pentru agresiuni sexuale în Italia și Anglia, dar care a fost lăsat liber de autoritățile române



Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava aduce la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Prin ordonanţa din data de 10.07.2020 s-a dispus începerea urmării penale “in rem”, cu privire la săvârşirea infracţiunii de „agresiune sexuală”, faptă prev. şi ped. de art. 219 alin. 1 şi 2 lit. c) din Codul penal, constând în aceea că în data de 10.07.2020, în timpul după-amiezii, o persoană minoră de sex feminin a fost abordată de către un bărbat necunoscut în faţa blocului de domiciliu, situat în municipiul Suceava, care a convins-o să-l conducă la apartamentul unde locuia, sub pretextul de a verifica instalaţia de apă. În interiorul apartamentului, bărbatul a agresat-o sexual pe minoră, ameninţând-o cu moartea dacă se opune, după care a părăsit locuinţa.

Prin ordonanţa din data de 23.07.2020, s-a dispus extinderea pentru care se efectuează urmărirea penală pentru săvârşirea a două noi infracţiuni, respectiv „coruperea sexuală a minorilor”, faptă prev. și ped. de art. 221 alin. 4 Codul penal şi „violare de domiciliu”, faptă prev. şi ped. de 224 alin. 1 şi 2 din Codul penal.

În urma investigaţiilor şi cercetărilor efectuate de lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul Poliţiei Municipiului Suceava - Biroul Investigaţii Criminale, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, autorul faptei a fost identificat şi prins, pe numele acestuia fiind luată, la data de 30.07.2020, măsura preventivă a reţinerii.

 În data de 31.07.2020, acesta a fost prezentat judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Suceava cu propunere de arestare preventivă, propunere însuşită, pe numele inculpatului fiind emis mandatul de arestare preventivă pentru o durată de 30 de zile.

Cercetările continuă, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt, a circumstanțelor de comitere a faptelor.

Autorul este Zeno Irinel Hăvârneanu, recidivst, autor al mai multor infracțiuni în România, Italia și Anglia. În Italia a violat două femei, iar în Anglia a fost găsit vinovat pentru un viol urmat de moartea victimei.

Condamnat la închisoare pe viață în Marea Britanie, a fost apoi transferat în România, unde era cercetat într-un alt dosar. Infractorul a fost apoi lăsat liber de autoritățile române.
Mai nouă Mai veche