Microbuz încărcat cu butelii cu freon transportate fără acte, confiscat de polițiști



În seara seara zilei de marți, 30 iunie 2020, au fost identificați Daniel B., de 26 de ani, și Iurei P., de 24 de ani, doi cetățeni în zona centurii ocolitoare a municipiului Suceava, în timp ce transportau mai multe butelii cu freon, folosind un Mercedes Sprinter, cu număr de înmatriculare ucrainean, fără a putea prezenta documente justificative.

În urma verificărilor efectuate, în autoturism, au fost identificate 134 butelii metalice cu gaz refrigerant, pentru care cele două persoane nu au putut prezenta documente de proveniență și transport.
Având în vedere situația constată, lucrătorii vamali au procedat la însoțirea autoturismului în Vama Siret, anunțând organele de poliție în dimineața zilei de miercuri.

La fața locului a fost solicitat sprijinul lucrătorilor din cadrul Gărzii Naționale de Mediu - Comisariatul Județean Suceava, care prin nota de constatare au stabilit faptul că cele 134 de butelii conțin substanțe periculoase, respectiv gaze fluorurate cu efect de seră, ce intră sub incidența Regulamentului CE nr. 517/2014.

Șoferul a declarat faptul că marți, la ora 06:30, a intrat în România prin Vama Halmeu. Ulterior, din localitatea Halmeu, județul Satu Mare, a preluat mărfurile identificate de la un cetățean ucrainean pe care nu îl cunoaște, cu scopul de a le transporta în Suceava, unde urma să le predea unei alte persoane.

A fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „transportul şi tranzitul de substanţe şi preparate periculoase, cu încălcarea prevederilor legale în vigoare”.

Cantitatea de 1671,9 kg gaz refrigerant sub presiune, ambalat în 134 recipiente, precum și autoturismul marca Mercedes Sprinter au fost indisponibilizate și ridicate în vederea continuării cercetărilor.
Mai nouă Mai veche