Mame separate de bebeluși zile întregi după naștere pentru că DSP Suceava nu lucrează în weekend!



La Suceava, testele pentru coronavirus se prelucrează doar de luni până vineri. DSP: “Ăsta este programul instituției”. De aici apar situații la care autoritățile nu s-au gândit.

Într-un apel dramatic, șefii Organizației Mondiale a Sănătății au spus luni, 3 august: “Nu există nicio soluţie miraculoasă în acest moment – şi este posibil ca ea să nu fie găsită niciodată”. Ei au recomandat să se facă un număr cât mai mare de teste.

“Directorul general al OMS le-a îndemnat pe femeile care au devenit mame de curând să continue să îşi alăpteze bebeluşii, chiar dacă ele au fost diagnosticate cu COVID-19, întrucât, în cazurile lor, beneficiile depăşesc substanţial riscurile de infectare”, a relatat G4Media, citând conferința de presă a responsabililor OMS.

În România însă, această regulă este încălcată în mai multe feluri.

Pauză la teste în weekend 

În primul rând, după ce s-au mobilizat o vreme, autoritățile medicale din Suceava nu lucrează în weekend testele!

Sucevenii suspectați de infecția cu noul coronavirus primesc rezultatele testelor cu cel puțin două zile întârziere, în cazul în care au ghinionul să fie testați vinerea.

  • Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Suceava au confirmat că DSP “nu lucrează în weekend, fiindcă așa este programul”. Cazurile urgente, câteva, se trimit sâmbătă și duminică la Iași.

DSP Suceava

Unul dintre efectele pauzei din weekend este acela că femeile care tocmai au născut nu pot să-și alăpteze copiii și să stea cu ei, dacă analizele mamei sau ale copilului sunt prelevate vineri, sâmbătă sau duminică!

“Suceava a primit prin donații atâtea aparate” 

Un bărbat din Suceava le-a povestit jurnaliștilor Libertatea că soția sa, care tocmai a născut, a fost testată împreună cu bebelușul. În cazul soției, rezultatul testului prelevat într-o joi a sosit în aceeași zi.

În cazul fetiței însă, testul a fost făcut vineri și rezultatele s-au lăsat așteptate, iar cele două, mamă și fiică, au fost nevoite să rămână despărțite până la prelucrarea testului – așadar, după încheierea weekendului.

Tatăl copilului:„Fetița nu poate fi la mamă decât în momentul în care primește rezultatul că este negativ. Dar soția mea nu a putut să-și ia copilul în brațe, să stea împreună” 

“Și cum Suceava a primit prin donații atâtea aparate și a fost o zarvă ca niciunde în această țară, au decis că nu se lucrează teste sâmbăta și duminica, că le lipsește nu știu ce. Ăsta a fost răspunsul. Este normal așa ceva? Stau mamele fără copii zile întregi, separate pentru nepăsare și neimplicarea în rezolvarea unor situații în astfel de timpuri? Aceeași situație este valabilă pentru toți cei afectați de COVID cu teste prelevate, de exemplu, într-o oarecare vineri”, susține bărbatul, care a rugat să-i fie păstrat anonimatul.

Contactați de Libertatea, reprezentanții DSP Suceava de la Direcția pentru relația cu presa au răspuns că testele sunt, într-adevăr, prelucrate numai în timpul săptămânii, “fiindcă așa este programul instituției, de luni până vineri”.

“Pentru că ăsta este programul instituției” 

“Deci, la noi, la DSP, într-adevăr, programul este de luni până vineri, testele le trimitem la laborator și se lucrează. Laboratorul nostru nu lucrează în weekend, dacă la asta vă refereați, pentru că ăsta este programul instituției”, ne-au spus cei de la DSP.



Digi 24 a făcut un exercițiu în prezența secretarului de stat Raed Arafat: jurnaliștii au sunat la DSP București vreme de 30 de minute, fără să le răspundă nimeni. În cele din urmă, după o jumătate de oră, au primit un răspuns.



În replică, Raed Arafat a susținut că Guvernul a detașat, în ultimele zile, “sute de oameni la DSP-urile din toată țara care au solicitat personal”, tocmai pentru sprijinirea activității acestora.

Câteva zile mai târziu, ministrul sănătății Nelu Tătaru, în subordinea căruia se află DSP-urile, a declarat că au fost făcute „detașări masive”. „În acest moment, eu zic că au personal suficient”, a declarat el.
Mai nouă Mai veche