FOTO VIDEO A fost dezvelit noul monument dedicat Sfântului papă Ioan Paul al II-lea din fața Catedralei Catolice Suceava. Slujba de sfințire, oficiată de episcopul Diecezei de Iași, PS Iosif Păuleț

Comunitatea Parohiei "Sfântul Ioan Nepomuk" din Suceava a fost în prag de sărbătoare duminică, 25 octombrie 2020. Avându-l în mijlocul nostru pe păstorul diecezei, Preasfinţitul Iosif Păuleţ, piaţeta din faţa bisericii a fost înfrumuseţată cu o nouă statuie a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea.

Vechea statuie, care a fost sfinţită în anul 2009 de către Preasfinţitul Petru Gherghel, actualmente episcop emerit, s-a deteriorat din cauza intemperiilor vremii, fiind necesară înlocuirea ei. Cu această ocazie, s-a înlocuit şi soclul cu unul de piatră, mult mai impunător decât cel care era înainte.

În cuvântul de deschidere, pr. Ciprian Antălucă, parohul comunităţii şi decan de Bucovina, a salutat prezenţa la acest eveniment a Preasfinţitului Iosif Păuleţ, a Monseniorului Ionuţ-Paul Strejac, a preoţilor invitaţi, a autorităţilor locale - reprezentate de domnul Petru Tanasă, secretarul general al Consiliului Judeţean Suceava, şi de către domnul Ion Lungu, primarul Municipiului Suceava - şi a credincioşilor care au voit să arate şi prin prezenţa lor preţuirea şi recunoştinţa pe care o poartă fostului suveran pontif.

Celebrarea a început în faţa bisericii, moment în care s-au sfinţit noua statuie şi noul soclu, pentru ca mai apoi Sfânta Liturghie să continue în biserică.

La predică, Monseniorul Ionuţ-Paul Strejac a ţinut să ne reamintească cât de important este ca noi să îl iubim pe Dumnezeu şi pe aproapele privind la exemplul pe care l-a oferit Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea în timpul vieţii sale, mai ales în aceste timpuri în care riscăm să ne îndepărtăm unii de ceilalţi în loc să ne arătăm iubirea unii faţă de alţii.

La momentul Ofertoriului a fost oferit şi un tablou al Papei Ioan Paul al II-lea realizat în anul 1981 de către pictorul Francisc Jişca, pictură care prezintă gingăşia şi iubirea pe care sfântul papă le-a purtat pentru Dumnezeu şi pentru întreaga lume.

Au fost clipe emoţionante pentru întreaga comunitate, clipe în care am putut să evocăm personalitatea deosebită a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea şi credinţa sa.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, părintele paroh a ţinut să mulţumească tuturor celor care au făcut posibilă realizarea acestui nou monument.

Cu această ocazie dorim să mulţumim şi echipei ERCIS Media, care a făcut posibilă o bună transmisiune prin intermediul internetului a acestui eveniment.

Pr. Robert Budău




Câteva date despre monument

În anul 2007, Parohia Romano-Catolică Suceava s-a adresat Primăriei Municipiului Suceava cu intenţia de a amenaja o piaţetă şi a amplasa o statuie cu Papa Ioan Paul al II-lea în faţa Bisericii "Sfântul Ioan Nepomuk". Fostul monument a fost ridicat în anul 2009 cu ocazia împlinirii a 10 ani de la vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea în România, în mai 1999, sub coordonarea parohului de atunci, părintele Ştefan Babiaş.

La 17 mai 2009, PS Petru Gherghel, pe atunci episcop de Iaşi, actualmente episcop emerit, a oficiat ceremonia de dezvelire şi sfinţire a statuii Papei Ioan Paul al II-lea.

Statuia iniţială, confecţionată din fibră de sticlă, a fost amplasată în faţa bisericii, pe un soclu de beton având o înălţime de 1,65 m, îmbrăcat în marmură. Cu acel prilej, piaţeta din faţa bisericii a primit denumirea de Piaţeta Papa Ioan Paul al II-lea. Această statuie era, la momentul amplasării, singura statuie din România a Papei Ioan Paul al II-lea aflată într-un spaţiu public. În România mai erau amplasate statui ale fostului suveran pontif, însă în interiorul sau în curţile unor biserici romano-catolice (la Nunţiatura Apostolică de la Bucureşti şi în curtea Bisericii "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iaşi).

În urmă cu câţiva ani, prin grija parohului de atunci, pr. Iosif Păuleţ, actualmente episcop de Iaşi, prin generozitatea Monseniorului Ionuţ Strejac, a domnului Eduard Dziminschi, primarul din Moara şi a domnului Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din Romania, s-a achiziţionat din Polonia o nouă statuie, la dimensiuni mult mai mari, având 2,20 m înălţime.

Deoarece soclul vechi era prea mic şi nepotrivit pentru noua statuie, încă de la începutul anului 2020 s-au început demersurile pentru schimbarea soclului.

Actualul soclu are o înălţime de 2,30 m, este realizat din piatră, proiectat şi modelat de mâinile iscusite ale artistului Cristian-Mircea Olar, iar cheltuielile au fost suportate de domnul Laurenţiu Fetcu, un credincios din parohia noastră, darnic şi cu suflet mare.

Pr. Ciprian Antălucă
Mai nouă Mai veche