A fost confirmat primul caz de pestă porcină africană din județul Suceava, la Vama. Ce se întâmplă cu animalele din gospodăriile localnicilor

Autoritățile sanitar-veterinare au confirmat primul caz de pestă porcină africană într-o gospodărie din județul Suceava, în satul Strâmtura din comuna Vama.

La doi ani de la izbucnirea epidemiei în țara noastră, în județul Suceava a fost confirmat primul caz de pestă porcină africană în gospodăriile populației, după ce în luna martie 2020 virusul a fost confirmat la un porc mistreț găsit mort în zona bazinului Dornelor. 

Săptămâna trecută, autoritățile sanitar-veterinare au confirmat prin probe de laborator prezența virusului pestei porcine africane la un porc dintr-o gospodărie din satul Strâmtura, comuna Vama.

Proprietarul a arătat că a cumpărat suina de la un vânzător ambulant, în urmă cu trei săptămâni. Între timp, membrii gospodăriei au fost de mai multe ori în pădure, la adunat ciuperci.

Având în vedere că este vorba despre o boală puternic contagioasă, autoritățile nu pot să determine la acest moment cauza exactă a îmbolnăvirii.

Deocamdată nu vor fi luate măsuri de sacrificare a animalelor din zonă.

„Din fericire era singurul animal din acea zonă. Nu sunt alți porci în gospodăriile din apropiere. Asta este o veste bună pentru că nu vom fi nevoiți să sacrificăm și alte animale”, a spus șeful Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, Mihai Voloșeniuc.

Directorul DSVSA Suceava a anunțat că au fost instituite o zonă de protecție și o zonă de atenție.

Zona de protecție a fost instituită pe o rază de trei kilometri în jurul gospodăriei unde a fost depistat porcul infectat cu pesta porcină africană.

Zona de atenție este instituită pe o rază de 10 kilometri și cuprinde comunele Vama, Frumosu, municipiul Câmpulung Moldovenesc și orașul Frasin.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.