Șefii Iulius Mall Suceava riscă pușcăria în primul dosar din țară finalizat cu trimiterea în judecată pentru blocarea roților mașinilor din parcare și perceperea unei taxe pentru deblocare

Eduard Elvis Marcu, manager general Iulius Mall, Mihai Titus Cristurean, șeful pazei, și Iulian Gânju, juristul grupului Iulius, au fost trimiși în judecată pentru că au blocat ilegal roțile mașinilor din parcarea Iulius Mall Suceava.

Problema centrelor comerciale care amenință clienții cu blocarea roților de la mașini și percep ilegal taxe pentru deblocare este des întâlnită la nivel național, dar anchetatorii suceveni sunt primii din țară care au finalizat cercetările într-un astfel de dosar și au dispus trimiterea în judecată a persoanelor responsabile. 

Polițiștii de la Biroul Rutier Suceava au finalizat unul dintre cele mai complexe dosare din ultimii ani, cel legat de blocarea roţilor maşinilor în parcarea Iulius Mall Suceava și deblocarea acestora doar în schimbul unei taxe de 100 de lei.

Dosarul a fost deschis în anul 2015, atunci când Iulius Mall Suceava a început să blocheze roțile mașinilor din parcare. Șoferii care se trezeau cu roțile blocate erau obligați să plătească o taxă de 100 de lei pentru deblocare. 

Sesizați de șoferi, polițiștii au constatat că Iulius Mall Suceava încalcă legea. Astfel, deși se află în proprietatea centrului comercial, parcarea este deschisă circulației publice. Prin urmare, în interiorul parcării sunt aplicabile regulile de circulaţie instituite de OUG nr.195/2002R, privind circulaţia pe drumurile publice. Or, potrivit acestui act normativ sancţiunile contravenţionale aplicabile pentru oprirea/staţionarea neregulamentară sunt două-trei puncte amendă, respectiv patru-cinci puncte amendă, şi două, respectiv trei puncte de penalizare. În actul normativ există şi sancţiunea contravenţională complementară a imobilizării vehiculului, însă aceasta se aplică doar de poliţistul rutier, şi nu de agentul de pază al mall-ului. De asemenea, conform articolului 117 alin. (1), imobilizarea vehiculului se dispune doar pentru anumite contravenţii, printre care nu se află şi oprirea/staţionarea neregulamentară.

120 de persoane au calitatea de parte vătămată în dosar și solicită despăgubiri de la centrul comercial, unele dintre ele acuzând și distrugeri provocate autoturismelor ca urmare a blocării roților.

Eduard Elvis Marcu, manager general Iulius Mall, Mihai Titus Cristurean, șeful pazei, și Iulian Gânju, juristul grupului Iulius, au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de uzurparea funcției, prevăzută de articolul 300 din Noul Cod Penal și pedepsită cu închisoare de la unu la cinci ani sau cu amendă. 

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Suceava și se află în prezent în procedură de cameră preliminară. 

5 Comentarii

  1. Luați exemplu de la Timișoara cum se face.
    https://voceatimisului.ro/politistii-curajosi-au-reusit-ce-nu-a-facut-primaria-in-parcarile-centrelor-comerciale-adio-blocarea-rotilor-video/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu are nici o treaba ce a fost in Timisoara cu Mall SV. Acolo a fost vorba de o hotie pusa la cale de niste escroci care jecmaneau oamenii. Acolo parcai frumos in parcare amenajata corect si ti se blocau rotile in 2-3 minute de niste jegosi care stateau la panda. Cereau pe loc 300-400 lei. Daca nu plateai pe loc iti luau masina pe sus cu haine cu tot. Ceva de lumea a 3-a. Plangeau oamenii langa masina! Ceva halucinant! - pe baza faptului ca erau proprietari ai terenului de sub parcare. Este cu totul altceva. Nu are nici o treaba cu SV... unde se blocau cei parcati de-a droanga si amendati finut.. ;) Si tot in SV, o chestie fantastica: in oras daca parchezi corect in spatiu amenajat dar nu scoti tichet esti amendat (Buuun...) dar , daca parchezi ca vaca pe trotuar, pe trecerea de pietoni , unde vrei tu , atat vreme cat nu e locul cu taxa al primariei: NU ESTI AMENDAT! :))) BRAVO ! dumitale domnu reporte care te numesti pe persoana fizica... un articol despre asta nu scrii ?

      Ștergere
  2. WOW,
    NISTE DOSARE DE CORUPTIE NU S-AU GASIT? INTERESANTA SI PREZENTAREA DE PARCA CEI CU ROTILE BLOCATE ERAU NISTE VICTIME... NU! ESTE VORBA DE NESIMITITII SI COLCALARII CARE SE URCA CU MASINILE PE SPATIILE VERZI ,PE BORDURI, PE LOCURILE DE HANDICAP... SI IN STATIA DE AUTOBUZ AR PARCA NUMAI PE LOCURILE AMENAJATE NU. MAI BINE II LASAU SA TAXEZE NESIMTIREA POATE SE MAI CIVILIZAU CATIVA. DAR ASA ESTE LA NOI, SMECHERIA BATE BUNUL SIMT. SUPER ARTICOL... II PREZENTATI PE CEI DE LA MALL CA PE NISTE PERSONAJE MALEFICE DOBORATE DE JUSTIA NEMILOASA. NU CREDETI CA ERA MAI POTRIVIT UN TITLU: 'OBICEIURILE PROASTE ALE ROMANILOR AU INVINS CIVILIZATIA SI BUNUL SIMT' (DIN NOU). IA MERGETI SI FACETI FIGURLE ASTEA IN GERMANIA SA VADEM CUM SE LASA... SI APROPO DE ASTA , SUNT SI MULTI CU NUMERE STRAINE CARE PARCHEAZA IN BATAIE DE JOC ACOLO CA LA OFFROAD CAND JUMATATE DE PARCARE RAMANE GOALA...

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Titlu corect: "Din cauza soferilor/clientilor abuzivi, conducerea Mall-ului Suceava risca sa faca puscarie dupa ce a incercat pe cont propriu sa intoarca situatia in favoarea sa."

    RăspundețiȘtergere
Mai nouă Mai veche