Câte zile libere legale vom avea în 2021 și care dintre ele vor fi sâmbăta și duminica

În 2020, într-un sondaj realizat de platforma Undelucram.ro, românii au arătat că își doresc mai multe zile libere de la angajator, deși în 2020 mulți nu au ajuns să se bucure cu adevărat de ele.

În ceea ce privește zilele libere legale, în 2021 românii se vor bucura de un total de 15 zile libere legale. Din păcate, majoritatea vor fi sâmbăta sau duminica, ceea ce înseamnă că vor fi mult mai puține weekend-uri prelungite și vacanțe spontane.

Iată câte zile libere vom avea în total în 2021 și cum arată calendarul, pe fiecare lună:

Chiar dacă la prima vedere ar putea părea că ne vom bucura de destul de multe zile libere, realitatea este că ne aflăm la coada listei în Europa. Mult sub Malta, care are un total de 36 de libere pe an, Spania 34, și Bulgaria ori Polonia, cu câte 33.

Zile libere în alte țări europene:
  • Malta - 36 zile
  • Spania - 34 zile
  • Bulgaria - 33 zile
  • Polonia - 33 zile
  • Germania - 29 zile
  • Irlanda - 29 zile
  • Olanda - 27 zile
Romania - 15 zileZilele libere legale sunt reglementate prin Codul Muncii, care prevede ca salariații să aibă parte de sărbătorile legale, zile declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de weekend.

Orice salariat are dreptul, pe lângă repausul zilnic și săptămânal, la un concediu de odihnă anual plătit, de minim 20 de zile lucrătoare, în timp ce angajații care lucrează în condiții grele sau periculoase beneficiază și de un concediu de odihnă suplimentar.

Pentru angajații a căror muncă nu poate fi întreruptă din cauza specificului activității nici în zilele libere legal, angajatorul este obligat să compenseze cu zile libere în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, potrivit reglementărilor din Codul Muncii. Angajatorii care nu acordă salariaţilor timpul liber de care beneficiază prin lege în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.
Mai nouă Mai veche