130 de persoane angajate fictiv la Mina de uraniu Crucea. Ministerul Energiei a deschis o anchetă

Ministerul Energiei anchetează unele informaţii primite din interiorul companiilor miniere, potrivit cărora ar fi existat angajări fictive şi foloase necuvenite în cadrul acestor societăţi. Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Sunt îngrijorat de faptul că în zona exploatărilor subterane există semnale că se fac angajări fictive, de exemplu la Complexul Energetic Hunedoara, unde, de fiecare dată când se făceau controale inopinate, oamenii erau anunţaţi şi erau toţi prezenţi”, a spus ministrul.

Totodată, la mina Crucea, ar fi vorba despre persoane care de fapt erau plecate în afara ţării în timp ce figurau angajate în Compania Naţională a Uraniului.

„La fel la mina de la Crucea. La această mină, în perioada 2018-2019 s-au făcut ad-hoc în jur de 130 de angajări, iar raţiunile economice pentru care s-au făcut acele angajări nu le înţeleg pentru că producţia de minereu de uraniu nu a crescut. Mai mult, am semnale că o parte dintre angajaţii de la Crucea au plecat la muncă în străinătate la cules căpşune, sparanghel, ce-o fi fost, iar în acelaşi timp erau înregistraţi ca lucrând şi la mina Crucea. Informaţiile vin, la fel ca la Complexul Hunedoara, tot din interiorul companiei”, a spus Popescu.

El a adăugat că acest lucru s-a văzut şi în preţul minereului de uraniu, care, după restructurare, a scăzut cu 50%.

„Fosta conducere a Companiei Naţionale a Uraniului (CNU) şi-a bătut joc de această companie - din care face parte şi mina Crucea - şi au dus-o intenţionat în faliment. O să facem nişte verificări încrucişate ca să lămurim situaţia, o să cer Ministerului Muncii listele cu oamenii care au plecat, pentru că nu este normal ca cineva să-şi bată joc de această companie şi de minerii care lucrează cu adevărat acolo şi pe cârca lor să ajungi să câştigi bani în mod incorect”, a mai spus ministrul.

Potrivit acestuia, există zvonuri că pentru aceste angajări fictive s-ar fi primit şi foloase necuvenite.
Mai nouă Mai veche